reklama

Zásadními pro úkryt obyvatel jsou v Praze velkokapacitní prostory v metru a Strahovském tunelu. V metru je celková kapacita 332.000 míst, v tunelu 15.000 míst. Dalších 145.000 lidí by se mohlo v případě nutnosti schovat v jednom ze 741 stálých úkrytů. Z nich je 270 ve vlastnictví hlavního města, ostatní mají různé majitele. Tyto menší úkryty jsou pod bytovými domy, ve školách nebo jde o samostatné stavby.

Zhruba 60 procent obyvatel Prahy by se mohlo uchýlit do improvizovaných úkrytů, které jsou například ve vhodných částech domu, které tomuto účelu byly uzpůsobeny.

V úkrytech je nutné pravidelně dělat revize technického zařízení, aby byly připraveny pro případ potřeby, například jednou za pět let se kontroluje filtroventilce, jednou za dva roky elektroinstalace nebo náhradní zdroj elektrické energie. Za údržbu město a další vlastníci ročně zaplatí kolem 60 milionů korun.

Každoročně je několik úkrytů vyřazeno ze seznamu kvůli havarijnímu stavu, jehož důvodem jsou vysoké náklady na opravy a rekonstrukce, nebo kvůli výstavbě v místě stávajících úkrytů. Pokud vlastník nepožádá stavební úřad o změnu užívání stavby, mohou být úkryty obnoveny. V roce 1990 bylo v Praze celkem 1142 stálých úkrytů. Mezi lety 1990 až 2017 jich bylo vyřazeno 402, tedy 35 procent.