Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Epidemie chřipky ustupuje, vyhráno ale není. Lékaři se obávají další nemoci

Lékaři
Lékaři
Foto: Pixabay

V Česku řádí chřipková epidemie typická pro zimní měsíce. Nejde ale o jediné období v roce, kdy se můžete touto nemocí nakazit. Věděli jste, že chřipku můžete chytit, i když je venku teplo? Takzvané letní chřipky jsou důsledkem teplotního šoku, kterému organismus ne vždy dokáže čelit.

Zdravotní problém obvykle vyvolá klimatizace, kdy člověk z horkého venkovního prostředí přijde do vychlazené místnosti. S podobnými rychlými změnami se běžně nesetkáváme a když v zimě vyrážíme z teplé místnosti ven, dobře se oblékneme. V létě to ale opačně funguje jen výjimečně.

Většina lidí uvítá, že po příchodu do klimatizované místnosti jim není horko, málokdo si oblékne hned svetr. To je ale pro tělo veliký šok. Když je například v klimatizovaných místnostech teplota na 20 stupních a teplota venku dosahuje 34 stupňů, je rozdíl 14 stupňů.

Kdo si v místnosti chlazené klimatizací navíc ještě dá chladný nápoj s ledem, nachladí se téměř jistě. Pokud si přehřátý na sebe pustí větrák, či v autě chladný proud z klimatizace namíří přímo na sebe, může očekávat pořádnou rýmu. Tělo neumí na takovou změnu v krátké chvíli přiměřeně reagovat, výsledkem může být porucha obranyschopnosti a nemoc.

Rýma a chřipka mohou přerůst v zánět horních cest dýchacích, tedy hrtanu, případně dutin, kde hrozí porucha funkce Eustachovy trubice v uchu a zánět středního ucha.

Typická letní chřipka se často projevuje suchým škrábajícím pocitem v krku, výtokem z nosu, bolestmi hlavy a celkovou vysíleností organismu. Často se kromě rýmy dostaví i teplota, zimnice, bolesti hlavy, krku a uší, zvracení, průjem nebo bolesti břicha.

Člověk se cítí nemocný a ochablý a raději by chtěl strávit letní roční období doma v posteli než na louce na koupališti. Letní chřipku však lze většinou překonat po několika málo dnech a zpravidla není nutno ji označit za nebezpečnou. Přesto nesmí být podceněna, neboť může přerůst v závažný bakteriální zánět, letní angínu.

Témata:  lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy