reklama

Hasiči zaznamenali odpoledne kolem 130 událostí. "Operátoři tísňových linek jich v navečerních hodinách začali přijímat velké množství," uvedla mluvčí jihočeských hasičů Vendula Matějů ve zprávě na webu po 20:00.

Na trati z Českých Budějovic do Lince zablokovaly spadlé stromy kolem 17:30 úsek Kamenný Újezd u Českých Budějovic - Holkov. Jezdí tam náhradní autobusy.

Na trati mezi Benešovem u Prahy a Českými Budějovicemi byl provoz kvůli stromu na kolejích zastaven před 18:00 mezi stanicemi Hluboká nad Vltavou - Zámostí a Budějovicemi. Na stejné trati způsobila k večeru problémy porucha lokomotivy mezi jihočeskou obcí Chotoviny a středočeskou obcí Střezimíř.

Na železniční trati mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí, kde popadané stromy poškodily trakční vedení mezi obcemi Popelín a Jarošov nad Nežárkou už v sobotu před půlnocí, budou jezdit náhradní autobusy podle webu drah až do pondělního rána.

Jihočeští hasiči od odpoledne většinou odklízejí spadané stromy. V několika případech museli upevňovat uvolněné části střech, plachty či plechy, a to i na střeše pivovaru Samson v Českých Budějovicích, uvedla Matějů. V Budíškovicích narazilo do spadlého stromu auto, nikdo se nezranil. Ve Vítějovicích na Prachaticku museli hasiči před 20:00 odklízet ze silnice sněhové zátarasy přiváté větrem. Během celého víkendu měli jihočeští hasiči kvůli větru v součtu kolem 200 výjezdů.

Kvůli dešti a tání sněhu stouply na Šumavě hladiny řek. První povodňový stupeň platí na Teplé Vltavě v Lenoře a na Blanici v měřicí stanici Blanický mlýn.

Výstraha meteorologů před velmi silným větrem platí pro celou republiku do pondělního rána. Vítr může mít v nárazech rychlost přes 85 kilometrů v hodině, na horách i kolem 125 kilometrů.