reklama

"V případě, že přestane foukat, jakože podle hydrometeorologů má - výstraha měla platit do dnešního dopoledne, tak věříme, že se situace uklidní a číslo se bude nadále snižovat," řekla ČTK už dopoledne mluvčí ČEZ Soňa Holingerová. Firmě se podle ní daří poruchy postupně opravovat. Situaci někde komplikuje hůře přístupný terén, uvedla.

Po poledni dodala, že nejvíce poruch firma řeší v Moravskoslezském a Královéhradeckém kraji. Celkem na svém zásobovacím území eviduje ještě 250 poruch. "Na naše distribuční call centrum jsme od půlnoci přijali přes 12.000 hlášení o poruchách," doplnila.

"Nejhorší situace je v jižních Čechách, kde stále máme 35 poruch na vedení vysokého napětí. Bez elektřiny je tu 10.600 domácností. Nejvíce zasaženými regiony jsou Českokrumlovsko, Prachaticko, Písecko a Jindřichohradecko. Na Vysočině evidujeme v současné době 23 poruch na vedení vysokého napětí, které omezují asi 6500 domácností. Nejvíce je zasaženo Jihlavsko," doplnila po 12:00 mluvčí E.ON Martina Slavíková. Bez elektřiny je podle ní stále také zhruba 3000 domácností na jižní Moravě, a to zejména na Blanensku.

E.ON má podle ní aktuálně v terénu na 300 pracovníků, kteří postupně poruchy odstraňují. "Pro urychlení oprav využíváme i externí dodavatele. Situaci na mnoha místech komplikuje podmáčený a hůře přístupný terén, navíc na Vysočině napadl sníh a na silnicích je námraza," dodala.

Žádné problémy se silným větrem naopak nezaznamenala Pražská energetika, většina elektrického vedení je totiž v hlavním městě vedena pod zemí. "V Praze, včetně okrajových částí, kde je venkovní vedení, je všechno v pořádku," řekl ČTK mluvčí firmy Petr Holubec.

V poslední době postihly výpadky elektřiny statisíce lidí například v říjnu 2017, kdy se bez elektřiny ocitlo až půl milionu lidí. Silný vítr si tehdy vyžádal dokonce dva životy. Největší výpadky elektrické energie způsobené větrem za poslední dekády pak postihly Českou republiku během orkánů Kyrill (leden 2007) a vichřice Emma (březen 2008), kdy výpadky elektrické sítě postihly na vrcholu kalamity téměř milion lidí.