Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká republika potřebuje NATO víc než kdy dřív, tvrdí exministr Vondra

Alexandr Vondra na 24. kongresu ODS
Alexandr Vondra na 24. kongresu ODS
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Vytvoření plnohodnotné evropské armády je chimérou a mohlo by vzbudit ve Washingtonu dojem, že Evropa Spojené státy nepotřebuje. Dnes u příležitosti 20. výročí vstupu Česka do NATO to řekl bývalý ministr zahraničí a obrany Alexandr Vondra. Zdůraznil přitom, že ČR NATO potřebuje víc než kdy dřív, a to kvůli hrozbám islamistického radikalismu, asertivního Ruska i vlivu Číny.

"Plnohodnotná evropská armáda je chimérou, pokud o ní budeme příliš mluvit, podkopáváme si větev," řekl Vondra s tím, že pak přijde americký politik a řekne "nás už nepotřebujete".

Nyní podle Vondry potřebuje ČR NATO víc než kdy dřív, a to kvůli výzvám "muslimského radikalismu", "asertivního Ruska" a "vzestupu Číny". Zároveň se USA domnívají, že ve vztahu k Evropě jako klíčový člen aliance prodělávají v rovině obrany i ekonomických vztahů. Podle Vondry je zapotřebí mít na paměti, že USA mají závazky i ve východní Asii či na Blízkém východě, zejména pak v Izraeli.

Bývalý ministr obrany zdůraznil, že je proto důležité, aby ČR dodržovala své finanční závazky k NATO, co se týká výdajů na obranu, i když to nebude jednoduché. Doplnil, že je zapotřebí soustředit se i na mezinárodní obchodní příležitosti.

2019 is an important year for @NATO as the Alliance turns 70 & many Allies celebrate their anniversaries of joining. On this day, 20 years ago, we proudly welcomed #Poland ??, #Hungary ?? & Czech Republic ?? into the most successful political-military Alliance in the world. pic.twitter.com/7Y3O6FrZzU

— US Mission to NATO (@USNATO) 12. března 2019

Česká republika podle Vondry jakožto středně velká nebo menší země "neokouzlí velikostí armády" či "mohutností bank", proto se před 20 lety v úsilí o členství v NATO profilovala hodnotově. Přesto ale princip něco za něco v mezinárodních vztazích hraje velkou roli, doplnil Vondra a zdůraznil nutnost plnit závazek výdajů dvou procent HDP na obranu. Zároveň ale řekl, že chce poděkovat českým vojákům za to, že nasazovali své životy, a tím neplnění finančních závazků z části kompenzovali.

Témata:  Alexandr Vondra NATO (Severoatlantická aliance) EU

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 18:45

Policie brzy uzavře případ Vrbětice. Rakušan řekl, že vyšetřování finišuje

Policie by v květnu mohla uzavřít vyšetřování explozí v muničních skladech ve Vrběticích. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v nedělním vydání pořadu Otázky Václava Moravce potvrdil, že policejní vyšetřování finišuje. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy