reklama

Opoziční ODS chce debatu o údajném ovlivňování mýtného tendru už dnes, pravděpodobně neuspěje. Faltýnek, který je předsedou poslanců ANO, navrhne, aby plénum jednalo o záležitosti ve čtvrtek dopoledne. V pondělí v České televizi avizoval, že je poslancům připraven svou roli vysvětlit. O ovlivňování podle něj nemůže být řeč. Na čtvrteční termín Sněmovna patrně přistoupí.

Dnes se měl záležitostí zabývat poslanecký klub ANO. Vzhledem k oslavám výročí vstupu Česka do NATO na Hradě se ale sešel nízký počet členů. Jednání se neúčastnil ani předseda ANO a premiér Andrej Babiš.

K debatě o podezřeních ohledně mýta by Sněmovna mohla využít bod, který už na programu schůze zařazený je. Vláda by v něm měla informovat poslance o výběrovém řízení na mýtný systém. Bod byl už na programu několika minulých schůzi, Sněmovna se k němu dosud nedostala.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) v pondělí uvedl, že považuje Faltýnkovo jednání s účastníky soutěže za nestandardní. Faltýnek se setkal také s předsedou Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Petrem Rafajem.

Policie kvůli ovlivňování zakázek ve čtvrtek zasahovala na několika místech v zemi, mimo jiné na antimonopolním úřadu, v sídle firmy Kapsch a u Faltýnka v bytě. Nikoho neobvinila. Server Novinky.cz napsal, že policie podezírá Rafaje a ředitele české pobočky Kapsch Karla Feixe z korupce. V této souvislosti se mluvilo o Faltýnkovi, který s oběma jednal.

Kapsch nevyhrál v tendru na další provoz mýtného a věcí se zabýval antimonopolní úřad. Policisté na úřadu zasahovali kvůli údajnému ovlivňování přezkumu veřejné zakázky na systém elektronického mýta. Rafaj ale věří tomu, že vyšetřování prokáže, že všechna správní řízení vedená úřadem byla zákonná a nikdo je neovlivňoval.

Kapsch provozuje mýtný systém v Česku od roku 2007, v tendru na nového provozovatele mýta po roce 2019 zvítězilo konsorcium CzechToll/SkyToll. Kapsch výsledky tendru napadl, ÚOHS nejdříve loni v květnu výběr vítěze tendru zrušil, v záři ale platnost smlouvy potvrdil. Kapsch se obrátil na soud.