reklama

První letoun, který letěl z Kapverdských ostrovů, byl odkloněn do Tunisu. "Pro cestující z tohoto letu bylo vysláno náhradní letadlo jiného typu, které přistálo v Praze dnes ráno," uvedla Dufková. Druhý boeing na pravidelné lince z Dubaje do Prahy skončil v Ankaře. Cestující byli ubytováni v hotelu, do Česka mají podle mluvčí dorazit náhradním spojem během dneška.

Letadlo z Dubaje nejdříve kroužilo nad Černým mořem a Tureckem, nakonec před půlnocí středoevropského času přistálo v Ankaře. Někteří cestující si stěžovali na přístup dopravce. "Cestujícím nebylo více než dvě hodiny poskytnuto žádné občerstvení, ubytování ani informace o dalším postupu. Byli drženi v tranzitní letištní hale a nebylo jim umožněno, aby ji opustili a zaplatili si hotel sami. Nakonec po 2,5 hodinách hromadně prošli pasovou kontrolou a do hotelu se dostali až po téměř čtyřech hodinách od přistání," uvedl Petr Urbánek ve zprávě, kterou zaslal ČTK.

Společnost Smartwings podle své mluvčí udělala maximum pro to, aby cestující dopravila do Prahy, kvůli okamžitému uzavření evropského vzdušného prostoru pro letouny Boeing 737 MAX ale neměla jinou možnost, než hledat náhradní letiště mimo EU a poté řešit přepravu klientů do Prahy.

"Cestujícím se omlouváme za nepříjemnosti a komplikace, které nevznikly naší vinou," zdůraznila Dufková. Lidé z obou boeingů podle ní nemají nárok na odškodění, protože problémy nezpůsobila letecká společnost.

Celkem měla společnost Smartwings v době, kdy začalo platit rozhodnutí o zastavení provozu letadel typu Boeing 737 MAX 8, ve vzduchy čtyři tyto stroje. Další spoje z Reykjavíku na Kanárské ostrovy a z Tenerife do Tel Avivu dorazily podle plánu, dodala Dufková. Společnost vlastní dohromady sedm boeingů stejného typu, který v neděli havaroval v Etiopii. Ve své flotile má dalších 40 letadel jiného typu. "Snažíme se minimalizovat dopady na cestující i naši skupinu. Řešíme to, chystáme optimalizaci letového plánu," dodala mluvčí.

Na pražském Letišti Václava Havla nasazují letouny typu Boeing 737 MAX v pravidelné dopravě vedle Smartwings už jen nízkonákladové dubajské aerolinky flydubai. Na dnešní ranní lince z Dubaje do Prahy i opačným směrem společnost flydubai změnila typ letadla, takže oba spoje odletěly podle plánu, řekl ČTK mluvčí ruzyňského letiště Roman Pacvoň. Letiště ráno na twitteru vyzvalo cestující obou dopravců, aby v souvislosti s přerušením provozu letadel typu 737MAX pečlivě sledovali status svého letu a v případě změn kontaktovali svoji leteckou společnost.

Omezení se může dotknout i dalších cestujících, kteří si zakoupili letenky nebo se chystají odletět na zájezd s cestovní kanceláří. Prodejce letenek Student Agency zatím nedokáže odhadnout, zda náhradní letadlo zajistí dopravci na všechny spoje. Záleží především na tom, jak dlouho bude omezení trvat.

"Zatím se omezení dotklo jednotek cestujících. Aktuálně řešíme náhradní řešení pro cestující s letenkou společnosti flydubai, kterého se omezení dotklo, aby nemuseli svoji cestu odkládat," sdělila ČTK obchodní ředitelka letenek Student Agency Věra Janičinová, která doporučuje cestujícím sledovat případné změny.