Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ďuričko neuspěl s žádostí o nový proces v kauze vraždy podnikatele Kočky

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Brno - Bohumír Ďuričko, který marně usiloval o nový proces v kauze vraždy podnikatele Václava Kočky, neuspěl ani se stížností k Ústavnímu soudu.

Ďuričko si odpykává si 12,5 roku ve vězení. Kočku zastřelil v roce 2008 po křtu a autogramiádě knihy tehdejšího předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Muži se v pražské restauraci Monarch dostali do roztržky, při níž Kočka, syn organizátora Matějské pouti, nejméně jednou udeřil Ďurička do obličeje. Ďuričko pak vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a třikrát na něj z bezprostřední vzdálenosti vystřelil. Ďuričko tvrdil, že pouze bránil sebe a svoji těhotnou přítelkyni.

Ďuričko chtěl nový proces kvůli svědectví servírky, která pracovala v restauraci, kde se stala vražda. V minulosti ji prý nikdo nevyslechl. U městského soudu ovšem servírka vypověděla, že přímo u střelby nebyla. Pak se údajně společně s Ďuričkovou přítelkyní a další servírkou snažila postřeleného podnikatele zachránit. Bližší informace si po letech nepamatovala.

U vrchního soudu Ďuričko ještě neúspěšně žádal o zohlednění listinného "záznamu o vytěžení" servírky, který prý obsahoval jiné informace. Vrchní soud důkaz kvůli procesní nepoužitelnosti nepřipustil.

Podle Ústavního soudu v tom nelze spatřovat porušení základních práv. "Těžko zde přitom shledat porušení práv obhajoby za situace, kdy předmětná svědkyně byla v řízení jako svědkyně řádně vyslechnuta," stojí v usnesení.

Obnovy řízení se Ďuričko neúspěšně domáhal už dříve, také tehdy neúspěšně podával stížnost k Ústavnímu soudu.

Témata:  Bohumír Ďuričko Václav Kočka ml. Ústavní soud ČR

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy