Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Historie se opakuje! Okamurova partaj je opět ve Volném rozkladu

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Komentář Petra Šulky – Jako bychom se vrátili o čtyři roky v čase. Tomio Okamura má opět problémy se stranou, opouštějí ho poslanci a zakládají si vlastní hnutí. Poprvé je historie drama. Při opakování už je to většinou fraška, jak pravil Karel Marx.

První strana, které Tomio Okamura šéfoval, byla založena v roce 2013 a k šoku mnohých se ji podařilo ještě téhož roku v parlamentních volbách urvat 6,88 % hlasů a obsadit 12 poslaneckých křesel. Program byl jednoduchý: žádní uprchlíci, tvrdý postup proti zneužívačům dávek a jasná opozice proti Bruselu a přijímání jeho pravidel.

Brzy se vše začalo kalit. Poslanci Úsvitu Tomia Okamury si neuvědomili že Tomio Okamura v názvu strany není jen jako vývěsní štít. Tomio Okamura měl představu, že jeho strana je jeho firma a že spolustraníci jsou jeho zaměstnanci. Ti ovšem měli představu, že jsou demokratická politická strana a že i oni mají právo do věcí mluvit, ba dokonce určovat směr vývoje strany. Nejvíc zavrženíhodné pro Okamuru ovšem bylo, že chtěli nahlížet do účetnictví strany.

Jsou to právě čtyři roky, co Okamura svůj Úsvit opustil. Zatímco se ten utopil ve sporech a nedostatku osobností, schopný politický podnikatel Okamura již v srpnu 2015 založil novou stranu. Svoboda a přímá demokracie – Tomio Okamura. Opět bylo již z názvu jasné, kdo straně šéfuje, čí vlastně je a kdo v ní má hlavní a jediné slovo.

A opět se objevili jedinci, kteří to nepochopili. Již při skládání kandidátek do voleb 2017, byli mnozí zasloužilí členové z regionů upozaděni na úkor věrných přátel pana předsedy. Pokud si někdo stěžoval byl jednoduše odejit, i když něco takového strana ve stanovách nedovolovala. Bylo jednoduché se kverulantů zbavit a jak se zdálo, různé furianty trochu uklidnil zisk 22 poslaneckých křesel.  Ale nyní se zdá, že se pomalu strana sune tam, kam se dosunul před pár léty Úsvit.

Někteří jedinci opět nepochopili, v čí straně jsou, a začali mířit příliš vysoko. Poslanec Lubomír Volný dokonce prohlásil, že  by chtěl kandidovat na předsedu strany.Spory s Volným začaly bobtnat. To už bylo na Okamuru moc, a tak moravskoslezská organizaci, které Volný šéfoval v únoru vedení sebralo licenci a do jejího čela dosadilo vlastní lidi. Volný prý se svými příbuznými buňku ovládli a udělali si z ní rodinou firmu. Stejně tak skončila buňka v Hradci Králové, kde byli také až příliš iniciativní.

Vše vyvrcholilo minulý týden, kdy Volný z SPD odešel. Odůvodnění je v pravdě kuriózní! V první řadě je podle Volného Okamura řízen skupinou v pozadí v čele s místopředsedou Radimem Fialou.  Stranu se také v jeho regionu snaží ovládnout podnikatel Adam Rykala spjatý s ČSSD. Válka se opět vede o peníze. Opět se prý dalo koupit místo na kandidátce a Okamura škrtil regionům výdaje. A bonbónek na závěr: v hnutí se to prý hemžilo neonacisty, rasisty a násilníky!

Vzhledem k některým výrokům poslance Volného je to skutečně překvapivé. Ovšem na některé věci měl vždy pan poslanec dvojí metr. Brojil proti „nepřizpůsobivým“ a sám v Ostravě vlastnil několik bytů, ve kterých lidi v závislé na dávkách za přemrštěný nájem ubytoval. Naštěstí pan Volný nalezl řešení, které uspokojí všechny. Založil si, spolu s dvěma kolegy ze svého regionu, hnutí Jednotní Alternativa pro Patrioty. Program je prostý. Hnutí má být tvrdší alternativou k SPD. Má být ještě více proti EU, emigraci či nepřizpůsobivým.

Poprvé se hnutí má představit ve volebním klání v květnu do Evropského parlamentu. Na její kandidátce se objeví i známá advokátka Klára Samková. Bude jistě souboj Volného s Okamurou sledovat. Nelze ovšem předpokládat, že by Volný nějak rozčeřil vody. Ostatně toto už tu před čtyřmi bylo. A Úsvit dnes již definitivně zapadl. A kdyby se přeci jen stalo, že by se Okamurovi rozpadla i SPD může to zkusit do třetice. Zkušenosti se zakládáním strany má na rozdávání. A i s jejím kvapným opouštěním.  

Témata:  Tomio Okamura Lubomír Volný Svoboda a přímá demokracie Úsvit - Národní koalice Moravskoslezský kraj politika Klara Samkova

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy