Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česká televize to schytala. Podle RRTV reportáží ve Zprávičkách porušila zákon

Česká televize
Česká televize
Foto: Česká televize

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) upozornila Českou televizi, že odvysíláním loňského pořadu Zprávičky na dětském kanálu ČT:D porušila vysílací zákon. Pořad se týkal školáků v Palestině a rada kvůli němu obdržela několik stížností. Poslance ze sněmovního volebního výboru o tom dnes informoval místopředseda RRTV Václav Mencl. Volební výbor, který má ve své působnosti média, vzal informaci RRTV na vědomí. Vyjádření České televize ČTK shání.

Rada na svém únorovém zasedání dospěla k závěru, že reportáž mírou zjednodušení, jednostranností a uvedením značně zavádějících informací poskytla dětskému divákovi neúplný a zkreslený obraz událostí v Pásmu Gazy. Upozornění podle místopředsedy Mencla znamená, že už by obdobnému porušení zákona nemělo dojít, ale pokud by se přesto v podobném duchu odehrálo, mohla by rada za to ve správním řízení udělit pokutu.

Stížnostmi na Zprávičky se zabývala i Rada ČT. Dospěla k závěru, že se stala chyba v redakci zpravodajství a vyzvala redakci, aby k takové chybě nemohlo v budoucnu dojít, řekl poslancům předseda Rady ČT Jan Bednář. Poznamenal, že situace na Blízkém východě je komplikovaná a aby divák oné zprávě porozuměl, musel by znát historii tamních zemí za minimálně posledních 70 let. Za zásadní chybu označil, že kritizovaná zpráva byla přeložena doslova z převzatého materiálu, který vyrobila alžírská televize. "Věříme, že po těch opatřeních, která přijala redakce zpravodajství, už k něčemu podobnému nedojde," řekl Bednář.

Reportáž ve Zprávičkách informovala o tom, že školáci "na Izraelem okupovaném území Palestiny" se obávají, že je nebude mít kdo učit, protože USA omezily příspěvek OSN určený pro Palestince. Chybějí tak peníze na výplaty a učebnice v palestinském školství. Školáci a jejich učitelé podle Zpráviček věří tomu, že výpadek alespoň částečně dorovnají evropské země.

Americká vláda zrušila financování programu pomoci OSN palestinským uprchlíkům koncem srpna s odůvodněním, že obchodní model úřadu OSN pro palestinské uprchlíky je chybný. Experti na regionální zahraniční politiku i bezpečnost v reakci varovali před zhoršením humanitární situace v Pásmu Gazy, které může vyústit v nárůst násilí.

Kauzou se loni zabýval sněmovní školský výbor a na jeho žádost tak učinil i volební výbor. Školský výbor na návrh svého předsedy Václava Klause mladšího (ODS) přijal usnesení, podle kterého veřejnoprávní dětský program "čím dál častěji porušuje politickou neutralitu a zejména vykazuje snahu o politickou indoktrinaci dětí a mládeže, včetně dětí v předškolním věku".

Témata:  Česká televize RRTV

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 11:51

Počasí: Vítr v Čechách zesílí. Výstraha platí až do úterý

Úvod týdne nepřinese jen výrazné ochlazení způsobené přechodem studené fronty. Zesílí také vítr, upozornili meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V nárazech má dosahovat rychlosti přes 65 kilometrů za hodinu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy