Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko je pro odchod Británie s dohodou. Tvrdý brexit by ekonomika pocítila

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Česká republika preferuje britský odchod z EU na základě dojednané dohody o spořádaném brexitu. Novinářům to dnes v Bruselu řekla česká státní tajemnice pro EU Milena Hrdinková. Případný brexit bez dohody by totiž podle ní Česko jako exportní ekonomiku, pro kterou je Británie jeden z klíčových trhů, výrazně zasáhl.

Zástupci členských států EU dnes v Bruselu jednají o přípravách čtvrtečního a pátečního summitu unie. Je pravděpodobné, že premiéry a prezidenty na něm bude ve čtvrtek čekat rozhodnutí o očekávané britské žádosti o odklad brexitu, známé ale zatím nejsou podrobnosti, ani navržená délka takového odkladu.

Už ráno řada ministrů při příchodu na jednání Londýn žádala, aby svůj záměr sdělil co nejdříve. Podle posledních vyjádření z Londýna by žádost skutečně mohla předsedovi Evropské rady Donaldu Tuskovi dorazit dnes či ve středu.

Dnes na Radě pro obecné záležitosti opět diskutujeme o příštím víceletém rozpočtu EU a připravujeme summit lídrů, který se uskuteční tento týden v Bruselu. Jednáme také o aktuálním dění kolem brexitu. #GAC #MFF #Brexit #EUCO pic.twitter.com/h1fS77rlMP

— Milena Hrdinková (@CZSecStateEU) 19. března 2019

Přesto se unie na možnost brexitu bez dohody chystá. Rada pro všeobecné záležitosti, jejíhož jednání se dnes Hrdinková v Bruselu účastní, ostatně s konečnou platností potvrdila řadu v minulých týdnech domlouvaných úprav zajišťujících a zmírňujících právě okolnosti možného britského odchodu bez smluvní úpravy. Podle Hrdinkové je tak EU připravena. "Ta pravděpodobnost brexitu bez dohody se každým dnem zvyšuje," připustila.

"Tady je to vztah mezi EU a Británií a pro EU není dobré, aby byly partikulární tendence jednotlivých členských států," připomněla Hrdinková jednotu, kterou zatím státy bloku v brexitových vyjednáváních dokázaly udržet. Český premiér Andrej Babiš se podle ní netají svou "osobní preferencí" pro delší brexit umožňující případně Británii změnit na odchod z unie názor a zůstat.

"Já myslím, že to opravdu bude na jednání lídrů, aby řekli, jakým způsobem chtějí s Británií tyto vztahy uspořádat. Co je přijatelné, co není přijatelné," poznamenala Hrdinková. Diplomaté mohou pro jejich rozhodování na konci týdne nyní jen připravit podklady a prodiskutovat možné alternativy.

Přesto jsou státy unie z pokračujících zmatků kolem brexitu velmi unavené, připustila Hrdinková. "Myslím, že ta únava je třeba ve státech 'staré patnáctky' a tady v Bruselu podstatně vyšší, než jak ji zaznamenáváme u nás," podotkla. Lidé ze západní části EU si podle ní více uvědomují, jaké důsledky by v dlouhodobém horizontu měla špatná dohoda, která by byla "příliš měkká pro EU a příliš výhodná pro Spojené království", například na konkurenceschopnost v delším časovém horizontu.

Témata:  Brexit Česká republika EU

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy