reklama

Na výrazné zdražování zeleniny poukázaly únorové údaje ČSÚ o cenách v rostlinné výrobě. "Na letošních cenách zeleniny se nejvíc podepsalo počasí. Klimatické problémy, které byly v České republice, byly i po celé Evropě," řekl dnes ČTK Hanka.

Zeleniny je nyní podle Hanky kvůli špatné úrodě nedostatek v celé Evropě a její ceny kvůli tomu rostou. Nejvíce na zahraničních trzích podražila petržel a cibule, ale cenový nárůst je zaznamenám také u dalších druhů zeleniny. "Naše ceny kopírují situaci v zahraničí," podotkl Hanka.

Ceny zeleniny v Česku podle něj výrazně závisí na cenové úrovni zahraničních trhů, jelikož tuzemská produkce zeleniny pokrývá jen zhruba 35 procent spotřeby ČR. "Ve chvíli, kdy končí pěstitelská sezona, jsme odkázání na skladovací kapacity. Protože jsou nedostatečné, tak velkou část spotřeby kryjeme dovozem a cena odpovídá cenám na evropských trzích," upozornil Hanka.

Dovoz zeleniny do Česka stále roste a loni bilance zahraničního obchodu v této kategorii plodin vykázala už více než jedenáctimiliardový schodek. Dovoz zeleniny se zvyšuje dlouhodobě. V roce 2009 jeho hodnota podle ČSÚ obnášela 9,3 miliardy korun a loni 13,8 miliardy korun.

Ze statistik ZUČM vyplývá, že nejvíce zeleniny je do Česka dováženo z Nizozemska, Španělska, Polska, Německa a Itálie. Z Nizozemska a Španělska pocházejí hlavně rajčata, salátové okurky, papriky, česnek, mrkev či cibule. Polské firmy na tuzemský trh dodávají cibuli, hlávkové zelí, salátovou řepu, ředkvičky, květák a kedlubny.

V Česku se zelenina pěstuje zhruba na 10.000 až 11.000 hektarech. V roce 2017 tuzemská produkce zeleniny obnášela 265.000 tun. Loňská produkce českých zelinářů podle odhadu pěstitelů kvůli rychlému nástupu teplého počasí na jaře i suchému létu klesla zhruba o desetinu. Definitivní údaje o loňské sklizni zeleniny v ČR zatím nebyly nezveřejněny.