reklama

Nominovala ho kolegyně ze středočeské organizace Markéta Bahníková. Novinářům řekla, že se tak rozhodla, protože se jí zbylí kandidáti zdají stereotypní. Vlach s novináři nepromluvil, protože o nominaci nevěděl a musí připravit kandidátský projev.

Vítěz volby nahradí v čele lidovců Pavla Bělobrádka, který se rozhodl po osmi letech mandát neobhajovat. Bartošek, Jurečka a Výborný absolvovali několik debat kandidátů, Bělobrádek dnes uvedl, že má mezi nimi svého favorita, odmítl ho ale jmenovat. V projevu předsedy poděkoval za léta spolupráce z trojice uchazečů pouze bývalému ministrovi zemědělství Jurečkovi. Většina oslovených delegátů očekává, že nástupce Bělobrádka vzejde až z druhého kola volby.

Po odpolední volbě předsedy budou delegáti sjezdu hlasovat i o obsazení dalších míst v předsednictvu KDU-ČSL. O funkci první místopředsedkyně strany se uchází senátorka Šárka Jelínková. Místa v předsednictvu chtějí obhájit poslanec Ondřej Benešík, někdejší ministr kultury Daniel Herman a poslanec Jiří Mihola. Nově se o místo v úzkém vedení KDU-ČSL budou ucházet náměstek jabloneckého primátora Štěpán Matek a náměstek havířovského primátora Bohuslav Niemiec. Delegáti budou volit čtyři řadové místopředsedy.

Podle volebního řádu sjezdu se předsedou stane kandidát, který získá v prvním kole nadpoloviční většinu. Nestane-li se tak, koná se druhé kolo, do kterého postoupí dva kandidáti s nejvyšším počtem hlasů. Pokud ani z druhého kola vítěz nevzejde, nastane nová volba.