reklama

Z trestu 4,5 roku za úmyslné sražení ženy autem zatím Janoušek strávil za mřížemi zhruba rok a čtvrt, poté mu byl přerušen ze zdravotních důvodů. Muž si dlouhodobě stěžuje na komplikace po operacích hlavy.

Předseda senátu pražského městského soudu Tomáš Kubovec zamítl Janouškovu žádost o prominutí zbytku trestu už podruhé. Loni vzal mimo jiné v úvahu charakter lobbistovy trestné činnosti a to, že si odpykal pouze menší část uloženého trestu. Tentokrát soudce upozornil také na to, že při vyhovění žádosti by fakticky zanikla možnost trest v budoucnu vynutit, a že je tedy na místě obezřetný postup a zcela jednoznačné vyhodnocení Janouškova zdravotního stavu.

"Soud je přesvědčen, že jednoznačný závěr ke zdravotnímu stavu odsouzeného vyžaduje dostatečný časový odstup, který umožní soudu komplexnější hodnocení vývoje zdravotního stavu odsouzeného a jeho případné zhoršování či zlepšování v delším časovém horizontu," vysvětlila Puci. Znalecký ústav se ve svém posudku podle soudu vyjádřil v tom smyslu, že další vývoj a průběh Janouškova stavu lze obtížně predikovat.

Opilý Janoušek srazil v roce 2012 ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014. V brněnské věznici zůstal do března 2016, potom byl dočasně propuštěn na svobodu. Jeho stížností proti zamítnutí žádosti o prominutí trestu se nyní bude zabývat Vrchní soud v Praze.