Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nelichotivá předpověď. V Česku výrazně poroste počet diabetiků i obézních lidí

Cukrovka, ilustrační fotografie
Cukrovka, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

V Česku žije podle odhadů asi 850.000 diabetiků s nadváhou, kolem 300.000 z nich velmi obézních. Podle odborníků jim může pomoci takzvaná bariatrická chirurgie založená na zmenšení žaludku nebo zkrácení trávicího traktu. Nutná je ale dlouhodobá příprava pacienta, jeho motivace a pooperační sledování. Informace dnes zazněly na diskusi Institutu pro veřejnou diskusi na téma organizace péče o diabetiky a obézní.

Podle predikcí bude v Česku v roce 2030 asi 1,2 miliony diabetiků, tedy asi desetina populace. Ze současných pacientů s cukrovkou s vyššími stupni obezity by podle Martina Prázného z Diabetologického centra III. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy mohlo být k bariatrickému výkonu vhodných asi 100.000. "U velké řady pacientů je operace indikovaná příliš pozdě nebo vůbec," dodal.

Podle odborníků situaci diabetiků komplikuje také to, že při užívání inzulinu nebo některých léků na cukrovku přibírají více na váze. Podle předsedy České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně Štěpána Svačiny by operace měly ještě větší přínos pro pacienty, kteří ještě diabetes nemají, ale jsou rizikoví.

Operace podle odborníků zlepšuje prognózu diabetiků nejen v délce, ale především v kvalitě života. Pacient ale musí být motivovaný a na léčbě spolupracovat. Na jeho přípravě na operaci a následné péči se podílejí také psycholog, nutriční terapeut nebo fyzioterapeut.

"Situaci si musí uvědomit a akceptovat organizátoři a plátci zdravotní péče. Léčba není levná," uvedl Martin Hrubý z bariatrického centra Nemocnice Turnov. Pacienta je třeba dlouhodobě sledovat a podporovat, takže pojišťovna by měla péči hradit jako balíček. K úsporám podle něj ale dochází i několik desetiletí po úspěšné operaci.

V roce 2016, z nějž jsou poslední dostupná data, se léčilo s cukrovkou přes 861.500 Čechů, dalších asi 300.000 o ní zatím neví. Naprostá většina pacientů (91,7 procenta) má diabetes druhého typu, který je spojován s nadváhou a nezdravým životním stylem. Pacienti musí celý život dodržovat přísný režim a pravidelně si kontrolovat hladinu cukru v krvi.

Léčba diabetu spotřebuje pět až 15 procent celkových nákladů v českém zdravotnictví. Diabetici častěji trpí chronickými komplikacemi, jako jsou nemoci srdce a selhání ledvin. Riziko cévní mozkové příhody zvyšuje diabetes dvakrát až čtyřikrát, pětinásobně infarktu, srdečního selhání nebo ischemické choroby srdeční.

Témata:  cukrovka zdraví hubnutí, zdraví, nadváha

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy