reklama

Lvíčatům budou příští týden čtyři měsíce, jde o dvě samičky lva jihoafrického neobvyklé bílé barvy. Podle mluvčí se jim daří dobře a jsou k vidění ve venkovním i vnitřním výběhu společně s oběma rodiči.

"Samec je od skupiny oddělen pouze během krmení, abychom předešli možné agresivitě z jeho strany, ale máme v plánu začít krmit všechny čtyři společně tak, jak je tomu i v přírodě," uvedl chovatel Jiří Hlásenský. Doplnil, že mláďata se stále živí i mlékem od matky.

zdroj: YouTube

Jedno z mláďat se podle mluvčí už od narození jeví jako dominantnější, což se projevuje především při krmení. "Vrčí, syčí a snaží se odehnat matku i druhé mládě od masa. Matka se ale vždy ujme své výchovné úlohy a citlivě, ale rázně mláděti ukáže jeho místo ve smečce," řekl Hlásenský. Při první kontrole hmotnosti mláďata vážila 2200 gramů, nyní mají už kolem 20 kilogramů.

Jmen se nedočkají, v zoo ale možná zůstanou. "Následujeme trend moderních zoologických zahrad, který ustupuje od polidšťování chovaných zvířat," vysvětlil ředitel zoo Martin Krug důvod, proč se vedení zoo rozhodlo zvířata nepojmenovávat. Podle něj není jisté, zda si mláďata v zoo ponechají, variantou ale je, že zůstanou.

Lvy jihoafrické vzácné smetanově bílé barvy chová hodonínská zoo od roku 2013, kdy byl z mezistanice v Zoo Chleby přivezen osmiměsíční samec pocházející z Lory Parku v Jihoafrické republice. Za měsíc za ním z polského Safari Parku Borysew přicestovala o několik dní starší samička. Samice už v minulosti dvakrát zabřezla, mláďata se ale v obou případech narodila mrtvá.

Hodonínská zahrada patří v Unii českých a slovenských zoo k těm nejmenším, je v ní přes 1000 zvířat asi ve 280 druzích. Loni ji navštívilo přes 172.000 lidí, což je skoro o 6000 více než v předchozím roce.