reklama

V konzervě "Dušené hovězí maso" z prodejny na Slunečním náměstí v pražských Stodůlkách, provozované firmou ADL Finance, mělo být 65 procent hovězího masa. Podle analýzy ale bylo v konzervě jen 56 procent masa. Ve sklenici "Chalupářské hovězí maso Delux" z pobočky řetězce Makro v Místecké ulici v Ostravě mělo být na 100 gramů výrobku 80 gramů masa, podle testů ho však bylo jen 66,5 gramu. Ve sklenici "Vepřové maso ve vlastní šťávě" z prodejny firmy Anna Magdalena Brzozowska na Čechově ulici v Náchodě pak mělo být 89,3 procenta masa, ale bylo ho jen 75 procent.

"Inspekce prvním dvěma uvedeným kontrolovaným osobám uložila, aby předmětné šarže stáhla z tržní sítě. V případě provozovny v Náchodě již byla potravina vyprodána," uvedl Radoslav Pospíchal ze SZPI. Obchodům hrozí za klamání spotřebitele pokuta.

Všechny tři výrobky pocházely z Polska. Výrobce nebyl u prvních dvou zmíněných produktů vůbec uveden a u třetího výrobku z obchodu v Náchodě je výrobcem polská firma Jeronimo Martins Polska.

Několik podobných případů masových konzerv z Polska s nižším podílem masa odhalily kontroly v Česku také loni. Například řetězec Kaufland prodával konzervu, ve které mělo být 59 procent kuřecího masa, ale ve skutečnosti v ní bylo méně než 48 procent masa. Řetězce Kaufland, Penny market a Lidl také loni prodávaly v akci polské konzervy s vepřovým masem, v nichž bylo rovněž výrazně méně masa, než distributor uvedl na etiketě.