reklama

Cvičení začne 9. května a skončí na začátku června, jeho hlavní letecká část se bude konat od 20. do 31. května. "Je pod záštitou Evropské obranné agentury (EDA). Není to alianční cvičení, ale cvičení Evropské unie," řekl velitel vzdušných sil české armády Petr Hromek. Dark Blade se podle něj bude konat na území České republiky poprvé.

Úkolem cvičení bude především nácvik mezinárodní spolupráce při přípravě a plánování letů, jednotlivé armády ale budou moct cvičit i podle svých požadavků. V plánu tak jsou třeba transportní lety s nákladem v podvěsu, slaňování, lety s nočním viděním nebo vzdušná ochrana konvoje. "Budeme se snažit v našich scénářích reagovat na změnu situací, na dynamický vývoj," poznamenal řídící cvičení Miroslav Svoboda.

Do cvičení se zapojí i české pozemní síly z mnoha útvarů. Organizátoři plánují přepravu vrtulníky více než 300 vojáků. "Chceme, aby si to vojáci zažili, aby měli povědomí o pravidlech vzdušné přepravy," podotkl Svoboda. Cvičit se budou třeba operace, při kterých vrtulníky vysadí jednotky na určeném území a opět je vyzvednou.

Cvičení bude hostit 22. základna vrtulníkového letectva Sedlec u Náměště nad Oslavou. Procvičení schopností přijmout spojenecké vojáky je podle Svobody druhotným přínosem cvičení. Hlavní části cvičení se budou konat ve vojenských újezdech Libavá a Boletice, cvičit se bude i v okolí Náměště, na Březině nebo u bechyňské posádky a na prostějovském letišti.

Do Dark Blade se kromě českých vojáků zapojí také Poláci, Slovinci, Němci, Belgičané a Maďaři. Celkem se ho zúčastní podle předpokladů přes 800 českých a 300 zahraničních vojáků, k dispozici budou mít 26 bojových i transportních vrtulníků a čtyři české bitevníky L-159.

Vojáci plánují lety na pracovní dny od 07:00 do 23:00. "Respektujeme samozřejmě víkendy jako odpočinkové pro obyvatelstvo, ale rozhodně ne pro cvičící. Probíhat budou aktivity jak směrem k vyhodnocení, k přípravě cvičení a jsou tam i různé akce vedoucí ke stmelení jednotek," podotkl Svoboda. Je podle něj důležité, aby se vojáci poznali i z hlediska kulturních zvyklostí.