Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rošáda ve vládě: Novákovou nahradí Havlíček, ministerstvo dopravy převezme Kremlík

Ministerstvo dopravy
Ministerstvo dopravy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes prezidentovi Miloši Zemanovi navrhl jmenovat místo Marty Novákové (za ANO) ministrem průmyslu a obchodu místopředsedu vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace Karla Havlíčka. Ministrem dopravy by se místo Dana Ťoka (za ANO) měl stát náměstek Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových Vladimír Kremlík. Babiš to řekl novinářům po setkání se Zemanem na Pražském hradě. Prezident podle něj se změnami souhlasí.

Zeman přistoupí ke změnám ve vládě 30. dubna po návratu z návštěvy Číny. S kandidáty Kremlíkem a Havlíčkem by se měl sejít ještě před zahraniční cestou. Se jménem žádného z adeptů nemá Zeman problém, řekl Babiš po zhruba hodinové schůzce. Havlíčka podle něj prezident zná dobře, s Kremlíkem se nezná.

Premiér uvedl, že s hlavou státu dnes probírali kompletně celou vládu. Nevyloučil další změny v kabinetu, aktuálně ale navrhuje pouze konec Novákové a Ťoka. "To je pro tuto chvíli všechno," řekl.

Konkrétní důvody odchodu Novákové nechtěl Babiš komentovat. "Já jsem s paní Novákovou o tom mluvil, není jednoduché přijít z privátního sektoru do státní správy, která funguje úplně jiným způsobem," poznamenal.

Odmítl, že by důvodem byl incident, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci ministerstva průmyslu a obchodu.

vybíraní Andrejem Babišem ministerské úkoly nezvládají. Po paní ministryni také zůstane chaos kolem obsazování Energetického regulačního úřadu a ČEPS. Nástupce Marty Novákové může těžit z toho, že laťka je nyní nastavena velmi nízko.

— Petr Fiala (@P_Fiala) 10. dubna 2019

Ke Kremlíkovi Babiš řekl, že ho zná už z doby, kdy byl ministrem financí. Poznamenal, že ohledně tohoto kandidáta dostává mnoho anonymů. Kremlík má podle něj prověrku Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ) na stupeň tajné. "Je to profesionál, pracovitý člověk, myslím, že jsem si prověřil dostatečně ty různé informace, co na něj přišly," řekl.

Témata:  vláda Andrej Babiš Ministerstvo dopravy České republiky Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 12:42

Senát posunul nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů k prezidentovi

Senát ve středu na návrh zákonodárců ODS a TOP 09 rozhodl, že nebude projednávat nová pravidla pro partnerství stejnopohlavních párů a umožní tak jejich přijetí. Senátoři vyřadili novelu občanského zákoníku z programu navzdory odporu lidovců. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy