reklama

"Chceme předejít tomu, aby nebyly některé závěry ukryty před českou veřejností - ať už budou jakékoli," zdůvodnil žádost předseda Pirátů Ivan Bartoš, který ji předložil spolu s pirátským senátorem Lukášem Wagenknechtem.

Bartoš uvedl, že evropský komisař pro rozpočet Günther Oettinger má v pondělí představit předběžné závěry auditu evropskému výboru pro rozpočtovou kontrolu. Jednání výboru ale bude podle Bartoše neveřejné a Oettinger poté plánuje informovat europoslance o celé záležitosti pouze zběžně.

"Vzhledem k těmto obavám jsem ve společném dopise spolu s naším senátorem Lukášem Wagenknechtem vyzval Evropskou komisi, aby svá zjištění vyplývající z auditu, který proběhl na českých ministerstvech v souvislosti s čerpáním evropských dotací společností Agrofert, zveřejnila. Pokud se tak nestane, budeme chtít zařadit tento bod na jednání Poslanecké sněmovny a vyzveme komisi oficiální cestou," dodal Bartoš.

Piráti už počátkem března vyzvali EK, aby bezodkladně rozhodla v případu údajného střetu zájmů Babiše a ministra zemědělství Miroslava Tomana (ČSSD) kvůli unijním dotacím. Babiš i Toman už dříve pochybení odmítli. Podezření okolo oprávněnosti čerpání dotací ve výši přesahující dvě miliardy korun vyjádřili i právníci EK.

Podezření, že Babiš porušuje evropské nařízení o střetu zájmů, vznesla Transparency International ČR. Piráti se k ní připojili. Babiš podle nich i po vložení Agrofertu do svěřenských fondů může holding ovlivňovat, zároveň jako předseda vlády má vliv i na jednání o podobě evropského rozpočtu a o rozdělování evropských dotací v Česku.

Agrofert vlastnil do začátku předloňského roku Babiš, v únoru 2017 musel kvůli zákonu o střetu zájmů vložit akcie svých firem do svěřenských fondů. Babiš také čelí trestnímu stíhání kvůli unijní dotaci pro farmu Čapí hnízdo.

Evropský parlament loni v prosinci vyzval komisi k přijetí kroků ve věci možného Babišova střetu zájmů. Europoslanci požadovali mimo jiné pozastavení dotací pro Agrofert. Oettinger už předtím uvedl, že EK nebude proplácet české žádosti o proplacení dotací pro Agrofert. Státní zemědělský intervenční fond od loňského srpna, odkdy platí nové nařízení EU ohledně střetu zájmů, neproplatil koncernu Agrofert žádný nový projekt. Proplácí ale dotace na starší projekty nebo na přímé platby.