reklama

"Spisový materiál byl společně s konečným návrhem předložen státnímu zástupci. Po nastudování kompletního spisového materiálu rozhodne státní zástupce o podání obžaloby nebo vyřízení věci jinak. Obsah konečného návrhu policejního orgánu nebudeme v současné době blíže specifikovat," uvedl Cimbala.

Vyšetřování se týká šesti obviněných. Sedmý, premiérův syn Andrej Babiš mladší, bude nadále stíhán samostatně. "Část věci týkající se jednoho z obviněných byla vyloučena k vlastnímu řízení. To, u kterého obviněného byly problémy s úkony, je obecně známá informace," řekl Cimbala ČTK. Babiš junior nyní žije ve Švýcarsku a české policii se nedařilo uskutečnit jeho výslech.

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který je od října 2017 obviněný z dotačního podvodu a z poškození finančních zájmů Evropské unie, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného.

Společnost Farma Čapí hnízdo, tehdy ještě pod názvem ZZN AGRO Pelhřimov, patřila Agrofertu. V prosinci 2007 se firma přeměnila na akciovou společnost s akciemi na majitele. V létě 2008 získala evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu neměla nárok. Po několika letech se společnost vrátila pod Agrofert.

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve Sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky. Právě dvě Babišovy děti, jeho manželka Monika a švagr Martin Herodes si také vyslechli policejní obvinění.

Andrej Babiš mladší loni v listopadu sdělil novinářům, že spolupracovníci jeho otce ho kvůli vyšetřování kauzy Čapího hnízda drželi na Krymu. Premiér Babiš reagoval tak, že jeho syn trpí schizofrenií. Opozice pak ve Sněmovně vyvolala hlasování o nedůvěře, které Babišova vláda ustála.

V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Státní zástupce však následně vyhověl jeho stížnosti a obvinění zrušil.