Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rozkol uvnitř ODS pokračuje. Stranu opustil další člen

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková, která dnes nehlasovala pro odvolání Václava Klause mladšího z čela školského výboru, vystoupí z poslaneckého klubu občanských demokratů. Poslankyně to řekla večer v televizi Nova. Předseda ODS Petr Fiala ani předseda klubu Zbyněk Stanjura rozhodnutí Majerové Zahradníkové zatím nekomentovali. Místopředseda poslanců ODS Marek Benda řekl ČTK, že o rozhodnutí poslankyně informován nebyl.

"Je pro mě velice těžké koexistovat s kolegy v klubu, kteří nechápou mé rozhodnutí," řekla poslankyně. Stranické barvy měnit nehodlá.

Majerová Zahradníková v dnešní debatě před hlasováním o Klausovi oznámila, že pro jeho odvolání hlasovat nemůže, protože vždy byla zastáncem odbornosti. Klub jinak rozhodoval jednotně, Sněmovna na návrh ODS Klause ml. ze školského výboru odvolala.

O tom, že by nehlasovala pro Klausovo odvolání, přemýšlela už od chvíle, kdy ho ODS vyloučila ze strany, uvedla Majerová Zahradníková. "Měla jsem na to měsíc a rozhodně to není nějaký emocionální záchvěv," řekla. Do Poslanecké sněmovny šla jako bývalá učitelka prosazovat kvalitní školství, rodinu, práva jednotlivce a svobodu, uvedla. "V poslední době cítím totální deziluzi z toho, že jedna z proklamací, kterou ODS vždy říkala, že školství je její priorita, tak dělá vše pro to a ukazuje to na svém jednání, že je ochotna školství vyměnit za cokoliv," prohlásila.

Vedení ODS vyloučilo Klause ml. ze strany v polovině března, protože podle její výkonné rady "svým jednáním a vystupováním dlouhodobě poškozoval dobré jméno ODS". Předsednictví školského výboru připadlo občanským demokratům na základě povolebních dohod ve Sněmovně.

ODS před časem neprosadila výměnu Klause mladšího v čele výboru za stranického místopředsedu Martina Baxu. Proto dnes navrhli Klausovo odvolání z výboru, Sněmovna místo něho zvolila nového nominanta občanských demokratů Karla Krejzu.

Témata:  ODS Václav Klaus ml.

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy