reklama

"Paní Benešová je známá svým dlouholetým bojem proti korupci a nekalým praktikám, proslula i výrokem o justiční mafii. (...) Díky svým dlouholetým zkušenostem má velmi dobré předpoklady být úspěšnou ministryní," napsal Babiš.

Ministr Kněžínek oznámil svou rezignaci dnes. Premiérovi o ní řekl v pondělí, uvedl. Totéž sdělil i Babiš. "Jeho působení v tomto resortu bylo dohodnuto od začátku jako dočasné, proto pro mne jeho rozhodnutí nebylo překvapením," komentoval premiér Kněžínkův krok.

Kněžínek se zařadí zpět na svou předchozí pozici na úřadu vlády, což je odborný náměstek pro řízení Sekce Legislativní rady vlády. "Tato pozice nebyla obsazena právě proto, že se celou dobu počítalo, že se na ni pan Kněžínek po svém angažmá na ministerstvu spravedlnosti vrátí," sdělil Babiš.

Mluvčí Hradu Jiří Ovčáček na twitteru informoval, že Zeman Benešovou jmenuje v úterý 30. dubna na Hradě společně s novým ministrem průmyslu Karlem Havlíčkem a ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem.

Benešová už ministerstvo spravedlnosti v minulosti vedla, a to jako členka úřednické vlády Jiřího Rusnoka od července 2013 do ledna 2014. Byla také poslankyní za ČSSD a místopředsedkyní strany. V minulosti na sebe výrazně upozornila, když označila svou nástupkyni na postu nejvyšší státní zástupkyně Renatu Veseckou a další představitele justice za mafii.