reklama

Smrt v rodině je vždycky tragickou záležitostí, s níž se příbuzní často vyrovnávají ještě dlouho poté. Truchlící si však nemohou dovolit psychicky se zhroutit a vyrovnávat se se ztrátou. Je potřeba zařídit potvrzení o úmrtí, postarat se o uchování těla a zařídit pohřeb. A právě ten je pro rodiny často velkou finanční ránou.

Lze říci, že mrtvého již netrápí nic, ovšem je zvykem a pro některé i otázkou cti uspořádat důstojný pohřeb. Protože je toto téma ve společnosti tabu, mnoho lidí je zmatených, protože neví, co všechno se od nich očekává.

Kolik tedy stojí umřít? Je třeba vzít v potaz, že pohřeb není ihned po smrti, tělo je tedy třeba někde uskladnit. Lidé často nechávají otevřenou rakev při obřadu, v tom případě je mrtvého nutné obléci a upravit. Obřadní síň, zaměstnanci, dekorace, parte… To všechno se připojuje na váš účet.

Pak je třeba sehnat rakev nebo urnu a místo, kde člověka pohřbít. Mnoho lidí má rodinný hrob, kam se mohou členové ukládat. Jiní ho musí pronajímat od hřbitovů. Za pohřební místo se platí poplatky na několik let dopředu. Další náležitostí je pohřební hostina, neboli kar. Ten započítávat nemusíme.

K úmrtí často dochází přímo v nemocnici. S úmrtím poplatky spojeny nejsou, vše hradí pojišťovna. Tělo nemocnice 2 dny uchovává zdarma, pak každý den stojí 350 korun. Nemocnice si často za uchování mrtvého účtují poplatky, některé pohřební služby však nabízí uchování u nich. V pražských pohřebních službách může jeden den stát i 600 korun.

Pak přijde pohřeb sám o sobě. Před ním je třeba rozeslat parte, za které si pohřební služby účtují mezi 500 a 1000 za deset kusů, zaslání pak stojí 575. Ušetřit můžete, pokud necháte parte rozeslat e-mailem místo pošty. To váš u Pohřebního ústavu hlavního města Prahy vyjde na 230 korun.

Rakev také není zrovna nejlevnější. Ty nejjednodušší vás vyjdou na přibližně 5000 korun, u dražších můžete zaplatit i 40 000, záleží na tom, co chcete a také jestli se jedná o rakev do hrobu nebo do hrobky. Ty do hrobky vyjdou na víc.

Přeprava vás taky něco bude stát. Po Praze jsou ceny okolo 1500 korun za jednu cestu. Pokud chcete dál, budete platit od kilometru.

Pohřeb sám o sobě také něco stojí. Pohřební ústav hl. m. Prahy mrtvého zpopelní za 2185 korun. Vykopání hrobu vás přijde na 3000 a spuštění rakve do hrobu nebo umístění do hrobky stojí 370 korun. Provedení samotného obřadu v pohřební síni může stát až 7 000, pokud k němu chcete vzpomínkový film s řečníkem, připravte si dalších 5 až 16 tisíc.

V dnešní době je nejobvyklejší pohřeb kremační. V Praze je poměr kremačních pohřbu asi 94 procent oproti pohřbům do hrobu. Jiné je to na venkově a proto v celé ČR je přibližně 75 až 80 procent pohřbů kremačních.

Pokud se tedy počítají základní položky, pohřbení v rakvi s obřadem a minimální výzdobou vyjde na minimálně 60 000, pokud musíte nechat hloubit hrob a pořídit náhrobní desky. Za honosnější a okázalejší varianty se samozřejmě platí víc, a tak se cena může klidně vyšplhat i na 100 000 korun.

Kremace s obřadem, minimální výzdobou a rozsypání po rozsypové loučce vyjde na přibližně 13 000. Mnoho společností nabízí akční ceny a levnější pohřby, kdy je ozdoba zapůjčená a tělo je pohřbeno na hřbitově blízko služby.

Nabízí to i Pohřební ústav hl. m. Prahy. Pohřeb REKVIEM, což je pohřeb s rozloučením v obřadní síni se zapůjčenými květinovými dary, vás bude stát 15 000. Jiným druhem je pohřeb bez obřadu a to se pohybuje v ceně přibližně 13 000.

Když si pohřeb nemůžete dovolit, nebo pokud je zemřelý bez domova, o pohřeb se postará stát. Jedná se o takzvané sociální pohřby. Povinnost pohřbít má obec, která si může vybrat mezi pohřbením žehem či pohřbením do země. A zpětně si obec nechá proplatit pohřeb od Ministerstva pro místní rozvoj.