reklama

Téměř dvě pětiny žen zažily někdy při velikonočním šlehání bolest, třetině zůstaly modřiny a 15 procent se cítilo při šlehání poníženě a mělo strach a desetinu dohnala daná situace k slzám. Skoro čtyři pětiny žen ale uvedly, že se tak událo již dříve, spíš v jejich dětství a mládí.

Muži řadí šlehání pomlázkou mezi nejvíce dodržované tradice, letos se tak chystá učinit 58 procent Čechů. Téměř polovina mužů však přiznává, že pomlázku uplést neumí. Ženy ctí z tradic nejčastěji pečení beránka či mazance (63 procent) a malovaní vajíček (62 procent). Návštěvu kostela o velikonočních svátcích plánuje letos 16 procent mužů a 11 procent žen.

Zejména na Moravě dodnes také nevymizel zvyk polévání studenou vodou, která má člověka očistit od hříchů a osvěžit. Ženy se chystá podle průzkumu polévat 15 procent mužů, obráceně, tedy polévání mužů plánuje na Velikonoční pondělí necelá desetina žen.

Zhruba stejně mužů a žen, přibližně čtvrtina, se v nadcházejících dnech nechystá zúčastnit velikonočních akcí v okolí bydliště. Někteří mají Velikonoce spojené zejména s volnem a vyrážejí na výlety do přírody.