reklama

Požár byl ohlášen dnes v poledne, hoří lesy ve skalách nad Vltavou. Kvůli ohni byla kromě trati uzavřena také nedaleká cyklostezka. I po lokalizaci požáru zůstává v platnosti kvůli počtu zasahujících hasičů třetí stupeň poplachu.

Do setmění budou hasiči pokračovat v hašení, přes noc by se měly hasicí práce utlumit a plně pokračovat opět v sobotu ráno.

Provoz na trati byl zastaven zhruba od 13:00, vlaky začaly opět jezdit před 19:00, řekl Svoboda. Regionální i dálkové vlaky nahrazovaly autobusy.

Podle Svobody hoří úsek o velikosti zhruba 500 krát 100 metrů, požár se ale dál již nešíří. "Nikdo není ohrožen. Pro hasiče je to obtížné, musíme tam dovážet vodu. Naštěstí je tam Vltava, kde si vrtulník může brát vodu," řekl mluvčí.

Hasiči rozeznávají čtyři poplachové stupně. Nejzávažnější je čtvrtý, který bývá vyhlašován jen při mimořádných situacích.

Středočeští hasiči ve čtvrtek hasili přes 20 požárů trávy nebo lesa. Nejvíce událostí hasiči dostali nahlášeno odpoledne, hašení často komplikoval špatně přístupný terén a mnohdy také vítr. U čtyř požárů hasiči vyhlásili druhý stupeň poplachu ze čtyř možných.

Hasiči už v předchozích dnech upozorňovali, že letošní duben je v Česku na požáry v přírodním prostředí extrémní. Do 17. dubna jich zaznamenali 736. "Počínaje posledním březnovým víkendem se hasiči při hašení lesů, luk, travních porostů a biologického odpadu, nezastavili," uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Nicole Zaoralová. Podle ní do 17. dubna hasiči celkově zasahovali téměř u 1700 požárů. Průměrně tak denně vyjeli k 98 požárům, což je dvojnásobek dlouhodobého denního průměru. Za nárůstem stojí právě navýšení počtu požárů v přírodním prostředí, dodala.