Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Český internet zaplavili extrémisté a rasisté, vnitro chce bojovat proti dezinformacím

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

V boji proti extremismu se chce ministerstvo vnitra letos zaměřit zejména na trestnou činnost na internetu a vyvracení dezinformací. Bude více sledovat sociální sítě, které jsou podle něj těžištěm aktivit radikálů. Pro oběti či svědky plánuje zavést elektronické trestní oznámení. Úřad to uvádí v koncepci boje proti projevům extremismu a předsudečné nenávisti pro rok 2019, kterou má na konci dubna projednat vláda.

"Je třeba zintenzivnit úsilí k potírání nenávistných projevů na internetu," napsalo vnitro v dokumentu. Ze zprávy o extremismu za minulý rok totiž například vyplynulo, že na šíření rasistických a xenofobních myšlenek se výrazně podílely weby přinášející konspirační teorie a dezinformace.

Úřad proto musí nabídnout alternativu k nenávistným mobilizačním kampaním - lépe informovat o migraci a integraci cizinců, o extremistické scéně a protiextremistických opatřeních. Policie se pak musí zlepšovat ve vyšetřování kybernetické kriminality.

Účinným prostředkem v boji proti extremismu by podle vnitra mělo být také lepší začleňování menšin a cizinců do společnosti. "Extremisté mimo jiné zneužívají pocitu ohrožení v rámci veřejnosti. Je třeba, aby stát zaštítil aktivity k prevenci kriminality zejména v souvislosti se sociálně vyloučenými lokalitami," píše ministerstvo v koncepci. Stát podle úřadu zároveň musí pomoci obcím při zvládání extremistických shromáždění.

Mezi další opatření v boji s radikalismem počítá vnitro lepší vzdělávání mládeže a proškolování policistů, lepší rozpoznání a prokazování nenávistného motivu trestných činů a zajištění pomoci obětem.

Počet trestných činů s extremistickým podtextem loni oproti předchozímu roku mírně stoupl. Policie zaznamenala 179 takových skutků, v roce 2017 o 26 méně. Nejčastěji se extremisté dopouštěli trestného činu podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka.

Policisté loni řešili také 11 trestních oznámení souvisejících s obsahem konspiračních webů. Nejčastěji kvůli podezření na šíření poplašené zprávy, hanobení národa, rasy či jiné skupiny osob a podněcování k nenávisti proti skupině obyvatel.

Témata:  extremismus Ministerstvo vnitra České republiky internet

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy