Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zemřel trenér Luděk Bukač, který dovedl národní tým k dvěma zlatům z MS

Bukač, Luděk
Bukač, Luděk
Foto: Profimedia **www.profimedia.cz**

Ve věku 83 let zemřel úspěšný hokejový trenér Luděk Bukač. V letech 1985 v Praze a 1996 ve Vídni dovedl reprezentaci k titulu mistrů světa, z olympijských her 1984 v Sarajevu má stříbro. O jeho úmrtí informoval na twitteru jeho bývalý svěřenec Jiří Hrdina.

Rodák z Ústí nad Labem sám jako střední útočník odehrál za Československo 30 reprezentačních zápasů. Zúčastnil se světových šampionátů v letech 1961 a 1963, kde národní mužstvo získalo stříbro a bronz.

Smutna zprava z hokejoveho sveta. Zemrel trener Ludek Bukac. Covek, ktereho sem si neskutecne vazil, mel k nemu vzdycky respekt a ktery mi moc pomohl v moji kariere..R.I.P.

— Dallas Stars (@dallasstars93) 20. dubna 2019

Trénovat v lize Bukač začal v roce 1967, reprezentace se poprvé ujal v roce 1979 a spolu se Stanislavem Neveselým vybudovali mužstvo, které na MS 1985 v Praze protrhlo dlouholetou nadvládu sovětské "sborné".

Po rozdělení federace se Bukač v roce 1994 postavil na střídačku českého výběru a ve Vídni 1996 ho pak dovedl k prvnímu samostatnému triumfu. Po následném nezdaru na Světovém poháru však od mužstva v únoru 1997 odešel.

Občas to vypadalo spíš jako školení než rozhovor, ale vždycky jsem se chtěl ptát dál. Už to nepůjde, nikdy. Luděk Bukač dnes ráno zemřel. Obrovská ztráta pro náš hokej, věčný a věcný kritik mu bude moc chybět.

— Robert Záruba (@robertzaruba) 20. dubna 2019

Bukač trénoval rovněž národní týmy Rakouska a Německa. Po odchodu z vrcholového sportu se začal věnovat hokejové škole, kterou spolu se synem založil v roce 1991 v Jindřichově Hradci. Autor řady odborných publikací byl v roce 2007 uveden do Síně slávy Mezinárodní hokejové federace (IIHF).

Témata:  Luděk Bukač hokej

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy