reklama

"Po třetí hodině ráno prasklo v jednom z domů vodovodní potrubí a voda zalila sklep s trafostanicí. Odtud natekla do podzemních kolektorů. Voda z potrubí vytékala rychlostí 250 litrů za vteřinu," popsal situaci mluvčí hasičů Petr Příkaský.

Voda způsobila i další komplikace. "Studená voda z vodovodu v šachtě natekla na rozpálený parovod, který v důsledku velkého rozdílu teplot praskl také. Škodu na parovodu odstraníme na začátku týdne," uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Kvůli hrozícímu výbuchu horké páry bylo nutné vyklidit blízký klub Radost. Pára tryskala na povrch u vstupů do kolektorů a poškodila dvě zaparkovaná auta. "Na místě jsou stále čtyři naše jednotky, které pokračují v čerpání vody ze zatopených prostor," uvedl v deset dopoledne Příkaský. Zásah hasiči ukončili až čtvrt hodiny po poledni.

Voda zaplavila trafostanici společnosti E.ON, která zásobuje elektřinou okolní ulice, proto energetici odpojili elektřinu přibližně 550 domácnostem v okolí. "Velkou část domácností jsme znovu připojili v 8:45, další domácnosti potom v 9:45, v současnosti zůstává bez proudu jen několik desítek lidí," uvedla ráno mluvčí E.ON Martina Slavíková.

Pro zjištění škod je podle ní zapotřebí nejprve odčerpat veškerou vodu ze sklepů.

Havárie zkomplikovala už tak problematickou dopravu v ulici Cejl, která je zčásti uzavřená pro automobily, tramvaje po ní ale běžně jezdily. Dnešní ráno a dopoledne ale zůstala uzavřená pro veškerou dopravu.

"Tramvajové linky číslo 2,3 a 4 jezdí odklonem přes Moravské náměstí, tramvaje číslo 2 a 3 se otáčejí u Vozovny Husovice. Zastávky Tkalcovská a Körnerova jsou bez dopravní obsluhy, zavedli jsme mimořádnou linku X, která jezdí ze zastávky Francouzská ulicí Bratislavskou na Malinovského náměstí," uvedla mluvčí dopravního podniku Hana Tomaštíková.

Jak rychle se podaří následky noční havárie odstranit, dopoledne nikdo neuměl odhadnout. Tramvaje se na ulici Cejl vrátily krátce po 13:00, ale pouze ve směru do centra, v opačném směru je nahradily autobusy.