Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko oslaví 15 let v EU. Členství provázejí kontroverze, naposledy kvůli uprchlíkům

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Česká republika vstoupila do Evropské unie (EU) 1. května 2004 při celkově pátém a dosud největším rozšíření s devíti dalšími zeměmi, s Estonskem, Kyprem, Litvou, Lotyšskem, Maltou, Maďarskem, Polskem, Slovenskem a Slovinskem. Tehdejší evropská patnáctka se tak rozrostla na pětadvacítku. Nyní má EU 28 členů.

Hned v roce vstupu do unie se v ČR konaly první volby do Evropského parlamentu, které vyhrála ODS se ziskem 37,5 procenta hlasů a devíti mandátů z celkového počtu 24 určeného tehdy pro ČR. Další volby v roce 2009 opět vyhrála ODS, která získala 31,45 procenta hlasů a devět mandátů z 22. Dosud poslední volby do EP v roce 2014 vyhrálo hnutí ANO s 16,13 procenta hlasů, které získalo čtyři mandáty z 21 stejně tak jako TOP 09 a Starostové a ČSSD. Volební účasti se vždy pohybovaly jen kolem 18 procent.

Členství ČR v EU je lemováno úspěchy i kontroverzemi. Řada Čechů například působila ve vrcholových orgánech EU a jejích institucí. Bývalá šéfka Českého statistického úřadu Marie Bohatá byla například v letech 2004-2014 zástupkyní generálního ředitele Eurostatu. ČR má také od roku 2014 čtvrtého člena Evropské komise, bývalá ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová má na starost má spravedlnost, ochranu spotřebitelů a otázky rovnosti pohlaví.

Před ní působili ve funkci eurokomisaře Pavel Telička (od května do listopadu 2004), Vladimír Špidla (2004-2010) a Štefan Füle (2010-2014). Čtyři čeští europoslanci také zastávali funkci místopředsedy europarlamentu: Miroslav Ouzký (ODS; 2004-2007), Libor Rouček (ČSSD; 2009-2012), Oldřich Vlasák (ODS; 2012-2014) a od roku 2017 je jedním z místopředsedů EP Pavel Telička (ANO).

ČR 1. ledna 2009 převzala na půl roku předsednictví v EU. Řada analytiků české předsednictví unii hodnotilo jako komplikované. Často se ale shodli, že ČR neměla dobrou výchozí pozici - jako malý stát přebírala předsednictví po úspěšném vedení Francie a musela řešit složité problémy, zejména ekonomickou krizi, jež načas zastínila i obrovský vnitrounijní zádrhel - lisabonskou smlouvu. Situaci si Češi navíc sami zkomplikovali, když parlament v březnu vyjádřil nedůvěru vládě Mirka Topolánka (ODS). Česká reprezentace se potýkala s mnoha úkoly, včetně jednání o izraelsko-palestinském konfliktu, už na samém počátku musela řešit spor Ruska a Ukrajiny o dodávky plynu, který se dotkl i EU.

V březnu ČR uspořádala v Praze unijní summit věnovaný hospodářské krizi a v dubnu se také v Praze konal summit EU-USA, kterého se účastnili nejvyšší představitelé 27 zemí unie i americký prezident Barack Obama. V květnu potom byl v Praze odstartován projekt "východní partnerství" EU s Arménií, Ázerbájdžánem, Běloruskem, Gruzií, Moldavskem a Ukrajinou. Pozornost také vzbudila plastika Entropa českého umělce Davida Černého odhalená v Bruselu, která se u některých států setkala s negativní reakcí.

V roce 2012 začalo v Praze fungovat ústředí Agentury pro evropský globální navigační satelitní systém (GSA), čímž se završilo šestileté úsilí Česka o přesun administrativního centra systému z Bruselu do Prahy. Hlavním úkolem centrály GSA, jejímž sídlem se stala bývalá budova České konsolidační agentury v pražských Holešovicích, je koordinace vzniku programu Galileo.

Důležitým milníkem také byl vstup Česka do schengenského prostoru v prosinci 2007, kdy zmizely vnitřní hranice pozemní a námořní. Kontroly na letištích odpadly v březnu 2008.

Kontroverze vzbuzovaly v minulosti výroky některých českých politiků. V únoru 2009 vyvolal bouřlivé reakce projev prezidenta Václava Klause v EP. Zatímco jedni Klause přerušovali potleskem, druzí na něj hlasitě bučeli. Někteří z nich pak dokonce na protest opustili hlavní zasedací sál. Klaus před poslanci kritizoval nejen lisabonskou smlouvu, jak v poslední době činil v Česku, ale i podobu evropské ekonomiky či údajné odcizení unijních politiků občanům.

We took stock of our approach to policy making. Here’s what we learnt: ? You want to be even more involved in designing EU policies ? #BetterRegulation should remain at the heart of our work Find out more: https://t.co/wSTW4k224n #EUHaveYourSay pic.twitter.com/b7Pu4jN0Y3

— European Commission ?? (@EU_Commission) 20. dubna 2019

V dubnu 2013 prezident Miloš Zeman podepsal dodatek k lisabonské smlouvě o záchranném fondu eurozóny a s předsedou EK José Barrosem vyvěsil nad Pražským hradem vlajku EU. Udělal tak symbolickou tečku za euroskeptickým prezidentováním svého předchůdce Václava Klause, který obojí odmítal.

ČR například v listopadu 2009 jako poslední ze zemí EU ratifikovala lisabonskou smlouvu. Stalo se až poté, co v říjnu 2009 summit EU přislíbil ČR výjimku z listiny základní práv, kterou požadoval prezident Klaus. V březnu 2012 také ČR s Británií jako jediné země nepodepsaly fiskální pakt EU. Vláda přistoupení k paktu nakonec schválila v březnu 2014.

V posledních letech se asi nejvíce dostala ČR do sporu s politikou EU kvůli migrační krizi a kvůli odmítání povinných kvót na přijímání uprchlíků. Evropská komise loni v lednu poslala ČR, Polsko a Maďarsko k unijnímu soudu kvůli jejich odmítání podílet se na jednorázovém programu přerozdělování žadatelů o azyl z Itálie a Řecka. Program, na kterém se státy EU přes odpor Česka, Slovenska, Maďarska a Rumunska shodly v roce 2015, skončil po dvou letech v září 2017.

Témata:  EU Česká republika EuroZprávy.cz vlajky států

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy