Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Záchranáři vytáhli z Dolu ČSM tělo havíře, který zahynul při prosincovém výbuchu

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Záchranáři vytáhli z Dolu ČSM-Sever ve Stonavě na Karvinsku tělo jednoho z horníků, kteří tam loni v prosinci zahynuli při výbuchu metanu. Vytažení dalších čtyř mrtvých se očekává na konci měsíce. ČTK to dnes řekla okresní státní zástupkyně Gabriela Slavíková.

Při neštěstí zahynulo 13 horníků. Z podzemí se ale bezprostředně podařilo vynést jen čtyři mrtvé. Kvůli požáru muselo být místo uzavřeno speciálními výbuchuvzdornými hrázemi a záchranáři tam mohli sestoupit až tento měsíc, když bylo jisté, že už tam nehrozí žádné nebezpečí. Pět mrtvých zůstalo na začátku důlní chodby, ostatky čtyř havířů v dobývacím prostoru. Před týdnem začali záchranáři zpřístupňovat vstup do poškozené chodby, odkud nyní vynesli prvního mrtvého.

"Další čtyři horníci by měli být vytaženi do konce měsíce dubna. Předpokládá se, že budou vyproštěni všichni najednou. Na místě byl soudní znalec z odvětví soudního lékařství, byla tam i paní koronerka i státní zástupce," řekla Slavíková.

V jakém stavu ostatky jsou, podle ní zatím není možné zveřejnit. Zástupci OKD už dříve uvedli, že ostatky čtyř horníků z dobývacího prostoru by měly být vyproštěny do poloviny května.

Neštěstí v Dole ČSM-Sever se stalo loni 20. prosince v hloubce kolem 880 metrů pod povrchem. Mezi horníky, kteří při výbuchu zahynuli, bylo 12 Poláků a jeden Čech. Deset havířů bylo zraněno. OKD ve spolupráci s firmami Alpex a Polalpex, jejichž zaměstnanci vesměs horníci byli, už vyplatila pozůstalým většinu jednorázového odškodného. Pozůstalí budou dostávat také renty a rozdělí se mezi ně peníze vybrané ve dvou sbírkách.

V dolech na Karvinsku pracuje zhruba 9000 lidí. Majitelem společnosti je od loňska prostřednictvím společnosti Prisko znovu stát.

Témata:  OKD Karviná výbuch metanu v dole OKD na Karvinsku

Aktuálně se děje

7:30

Americký Senát schválil balíček pomoci pro Ukrajinu a Izrael ve výši 95 miliard dolarů

Americký Senát v úterý pozdě večer schválil balík pomoci pro Ukrajinu ve výši 61 miliard dolarů. Prezident Joe Biden přislíbil dnešní podpis balíčku, a že nové dodávky zbraní budou rychle doručeny do válečné zóny, protože Rusko dosahuje úspěchů na bojišti, uvedl server Euronews.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy