Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi nabídli pomoc Srí Lance: Policejní experti pomohou s identifikací obětí teroru

Policie ČR
Policie ČR
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Česká policie nabídla pomoc Srí Lance po nedělních teroristických útocích, které si vyžádaly 359 obětí. Česko může do země vyslat 15 expertů na identifikaci obětí hromadných neštěstí. Pokud Srí Lanka potvrdí zájem, mohou čeští odborníci odletět na místo do 24 hodin, uvedlo policejní prezidium v tiskové zprávě.

Policejní prezidium prostřednictvím české diplomacie bylo v kontaktu se srílanskými úřady a řešilo s nimi možnost pomoci v situaci po teroristických útocích. "Na základě této komunikace jsme dnes nabídli možnost vyslání patnáctičlenného policejního DVI týmu, tedy expertního týmu určeného pro identifikaci obětí hromadných neštěstí," uvedlo policejní prezidium.

Česká policie je připravena vyslat na Srí Lanku specialisty na problematiku identifikace obětí hromadných neštěstí, tzv. DVI tým. Pokud příslušné orgány potvrdí svůj požadavek, tým může do 24 hodin vyrazit na místo. https://t.co/atjkFQSq7X

— Jan Švejdar (@jan_svejdar) 24. dubna 2019

Na Srí Lance už působí tým specialistů Interpolu, který vede český policista působící v této mezinárodní policejní organizaci jako expert na terorismus. Do země dorazili také odborníci amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI), aby místním bezpečnostním složkám pomohli při vyšetřování.

Při nedělních útocích na kostely a hotely na Srí Lance zemřelo 359 lidí. Mezi oběťmi je 39 cizinců, podle informací českých úřadů mezi nimi nejsou Češi. K odpovědnosti za sérii atentátů se v úterý přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS).

Témata:  Policie ČR Srí Lanka exploze v kostelech a hotelech na Srí Lance

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy