Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Eurovolby 2019: Průzkum naznačuje, kdo bude Česko příštích pět let zastupovat v EU

Evropská unie, ilustrační foto
Evropská unie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Před květnovými volbami do Evropského parlamentu má největší podporu hnutí ANO, hlas mu chce dát 28 procent voličů. Preference ODS dosáhly v dubnu podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) 12 procent, Pirátů 10,5 procenta a komunistů deset procent. Sociální demokraty by volilo 8,5 procenta lidí. Podpora SPD, koalice Starostů (STAN) s TOP 09 i lidovců se pohybuje kolem pěti procent.

Jedno procento dotázaných si vybralo Demokratickou stranu zelených (DSZ), ostatní kandidující strany zatím přesvědčily jen minimum voličů. Přibližně deset procent respondentů, kteří pravděpodobně dorazí k volbám, ale zatím neví, komu dají svůj hlas.

Voličské preference k volbám do Evropského parlamentu v dubnu 2019. V tiskové zprávě naleznete i doplňující otázky ohledně faktorů rozhodování a témat voleb: https://t.co/a2Ix9K4FmL pic.twitter.com/RQ1JF1w55A

— CVVM (@CVVMcz) 25. dubna 2019

Zveřejněné voličské preference nejsou podle CVVM předpovědí výsledků hlasování, nelze je přímo srovnávat s reálným volebním výsledkem a ani pomocí nich nelze odhadovat pravděpodobnost vstupu do Parlamentu či počet získaných mandátů. Poskytují pouze informaci o rozložení voličské podpory, uvedli analytici.

Pokud by se konaly volby do europarlamentu v dubnu, byla by volební účast 27 procent. Při minulých volbách v květnu 2014 využilo svého práva vybrat si europoslance 18,2 procenta Čechů.

Z hlediska témat důležitých pro rozhodování u voleb převládá mezi respondenty důraz na domácí témata (35 procent) oproti tématům týkajícím se EU (deset procent). Nejčastěji zmiňovaným tématem jsou běženci a migrace (15 procent), další účastníci průzkumu uváděli naříklad hájení národních zájmů, situaci kolem brexitu, životní prostředí či kvalitu potravin.

Vysoký podíl odpovědí nevím, který činil 27 procent, i tematická roztříštěnost podle autorů průzkumu naznačují, že potenciální voliči zatím v předvolební kampani nezaznamenali žádné jednotící téma.

Témata:  Hnutí ANO ODS Sociální demokracie (SOCDEM) Eurovolby Česká pirátská strana KSČM Svoboda a přímá demokracie Starostové a nezávislí TOP 09 KDU-ČSL EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy