reklama

Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. Pod fotografií se rozvinula diskuse, kterou obžalovaný muž komentoval větami: "Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej že Tě to nenapadlo!!!".

Tento komentář podle obžaloby psal kvůli etnickým skupinám (Arabové, Romové) některých ze zobrazených dětí a narážel tak na vyražďování Židů za druhé světové války v plynových komorách.

Za podněcování k nenávisti k etnické skupině a ještě za jiný čin, kdy zveřejnil na sociální síti fotografie například Adolf Hitlera, navrhnul státní zástupce muži odnětí svobody zhruba na dva roky s podmíněným odkladem. Obhájce navrhl Kroupu zprostit obžaloby.

Fotografie dětí zveřejnil před dvěma lety místní Deník v tištěném vydání i na webu jako součást seriálu snímků prvňáků z různých škol. Poté se fotka objevila i na sociálních sítích, kde někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky či navrhovali v souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici, posílat děti do plynu. Výhrůžky směřovaly i proti učitelům a vedení školy.