reklama

Protestní dopis pětice opozičních klubů proti Vondráčkovu postupu přečetl na plénu šéf poslanců STAN Jan Farský. Žádali v něm po předsedovi Sněmovny omluvu. "Nezachoval jste se nadstranicky. Postupoval jste pouze v zájmu svého politického subjektu a v příkrém rozporu se zájmy zákonodárného sboru, v jehož čele stojíte," citoval Farský z dopisu, k němuž se připojila i frakce TOP 09.

Vondráček to odmítl. Řekl, že předsedovi poslanců ODS Zbyňku Stanjurovi původně navrhoval termín na dnešek od 11:00, Stanjura ale chtěl podle Vondráčka kvůli delšímu časovému prostoru čtvrtek. Vondráček řekl, že následně telefonoval šéfům pirátské a lidovecké frakce Jakubu Michálkovi a Janu Bartoškovi, kteří se čtvrtkem neměli problém. "Co jsem dělal nekorektního k Poslanecké sněmovně?" tázal se Vondráček.

Stanjura řekl, že Vondráčkova argumentace je stejná, jako by ho pozval do restaurace, nechal ho vybrat termín a neřekl mu, že zvolil takový, kdy je zavřeno. Předseda poslanců ODS Vondráčkovi vzkázal, že z něho "dělá vola".

Šéf Sněmovny reagoval, že odpovědnost za to, zda je, nebo není "za vola", si každý nese sám. "Nebudu se omlouvat za to, že jsem svolal schůzi podle přání a požadavku toho, kdo ji chtěl svolat," zdůraznil.

Babiš se ve čtvrtek účastnil setkání premiérů zemí visegrádské čtyřky a Japonska v Bratislavě. Vládní poslanci upozorňovali, že tato informace byla dopředu známa z vládního webu.

Sněmovna ve čtvrtek neschválila návrh programu mimořádné schůze, schůze se tak neuskutečnila. Zástupci trojice opozičních stran následně oznámili, že podnítí novou schůzi se stejným nebo obdobným programem.