reklama

"Nebylo prokázáno, že uvedený facebookový profil patří obžalovanému," uvedla soudkyně Lucie Yakut. Soud podle ní nemůže použít výpověď, v níž se Kroupa ke skutku přiznal, protože byla učiněna v přípravném řízení. Důkazy jsou podle soudkyně pouze nepřímé. Za podněcování k nenávisti k etnické skupině a další trestný čin, kdy podle obžaloby zveřejnil na sociální síti fotografie například Adolfa Hitlera, hrozily Kroupovi až tři roky vězení.

V závěrečné řeči státní zástupce navrhnul muži, jenž byl v minulosti čtyřikrát pravomocně odsouzen, odnětí svobody zhruba na dva roky s podmíněným odkladem. Obhájce navrhl Kroupu zprostit obžaloby.

Do třídy chodily převážně romské, vietnamské a arabské děti. Pod fotografií se rozvinula diskuse, kterou obžalovaný muž komentoval na facebooku větami: "Ještě že jsou ze ZŠ Plynárenská. Řešení se přímo nabízí. Neříkej že Tě to nenapadlo!!!". Tento komentář podle obžaloby psal kvůli etnickým skupinám (Arabové, Romové) některých ze zobrazených dětí a narážel na vyvražďování Židů za druhé světové války v plynových komorách.

Podle soudkyně nebylo prokázáno, že facebookový profil označený "vita kroupa", z něhož byl publikován komentář i fotografie Hitlera či říšské orlice držící ve spárech hákový kříž, patří obžalovanému.

"Z provedeného dokazování vyplývá, že uvedený facebookový profil je pojmenovaný shodně se jménem obžalovaného, nachází se na něm jedna fotografie obžalovaného, bylo zjištěno, že data k tomuto profilu patřící spadají podle společnosti facebook pod jurisdikci Dánského království a obžalovaný se podle informace zaměstnavatele od října 2017 do února 2018 v Dánsku nacházel," uvedla soudkyně. Všechny tyto skutečnosti jsou podle soudkyně pouze důkazy nepřímé a netvoří natolik uzavřený celek, že by bylo možné rozhodnout o vině obžalovaného.

Koupa během samotného vyšetřování odmítl k činu vypovídat, nezúčastnil se ani hlavního líčení. Soud nad rámec rozsudku poznamenal, že jednání popsaná obžalobou jsou zcela nepochybně způsobilá naplnit znaky v obžalobě vymezených trestných činů.

Fotografie dětí zveřejnil před dvěma lety místní Deník v tištěném vydání i na webu jako součást seriálu snímků prvňáků z různých škol. Poté se fotka objevila i na sociálních sítích, kde někteří lidé začali děti označovat například za malé sebevražedné atentátníky či navrhovali v souvislosti s tím, že škola sídlí v Plynárenské ulici, posílat děti do plynu. Výhrůžky směřovaly i proti učitelům a vedení školy.

Kvůli komentářům policie obvinila z rasově motivovaného přečinu muže z Frýdecko-Místecka a 26letou ženu z Tachova. Stíhání muže státní zástupce následně ale podmíněně zastavil. Pokud se obviněný během stanovené zkušební doby nedopustí trestného činu ani přestupku, stíhání skončí. V opačném případě ho budou kriminalisté dále vyšetřovat. Ženě tachovský okresní soud loni v září nepravomocně uložil osmiměsíční podmíněný trest se zkušební lhůtou na 1,5 roku a pokutu 20.000 Kč. Kroupa je třetím obviněným v případu. Pokud se nikdo neodvolá do osmi dnů, nabude dnešní zprošťující rozsudek právní moci.