Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Svatojakubská noc: Dnešní večer patří pálení čarodějnic

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Na mnoha místech země se dnes rozhoří vatry a ohně, na nichž se budou symbolicky upalovat čarodějnice. Dávná tradice je spojena se svatojakubskou nocí připadající na poslední dubnový den, které se připisuje magická moc.

I když díky dešti z posledních dnů mohli meteorologové na celém území republiky zrušit výstrahu na nebezpečí vzniku požárů, hasiči přesto nabádají účastníky dnešních ohňů k opatrnosti a dodržování pravidel požární bezpečnosti.

V Praze se koná několik velkých čarodějnických ohňů spojených s doprovodným programem, například na Ladronce, ve Žlutých lázních, na Pankráci či na Kampě. U ohňů se lidé sejdou i v dalších městech a obcích po celé republice.

Před rokem připadly čarodějnické ohně na velmi suché, teplé a navíc větrné období. Například Praha kvůli tomu rozdělávání ohňů v parcích, lesích a zahradách zakázala. Hasiči během loňského 30. dubna vyjížděli k 136 požárům, zatímco o rok dřív jich bylo 81. Dlouhodobý denní průměr je přitom 49 požárů, uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru ČT Nicole Zaoralová.

Organizátoři mají podle zákona o požární ochraně povinnost dopředu nahlásit pálení ohňů na volném prostranství. I v případě, kdy pálení čarodějnic organizují samotní občané jako fyzické osoby, je doporučováno to hasičům oznámit předem, aby se předešlo zbytečným výjezdům k domnělým požárům.

Noc z 30. dubna na 1. května byla pokládána za magickou. Svátek se původně slavil zřejmě o úplňku, jenž byl nejblíže dnu, který se nacházel přesně mezi jarní rovnodenností a letním slunovratem. Na ochranu před čarodějnicemi se na vyvýšených místech zapalovaly ohně. Na stejné datum připadá keltský svátek jara Beltain.

Témata:  pálení čarodějnic oheň

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy