reklama

Podle Marka Lehečky z oddělení vnějších vztahů Cermatu je nicméně meziroční porovnání výsledků zkoušek problematické. "Rozdíly ve výsledcích mohou být způsobeny mnoha faktory, například ztížením obtížnosti testů na základě žádostí samotných škol a podobně," uvedl. Zhoršení či zlepšení průměrných výsledků tedy nemusí znamenat, že uchazeči měli oproti předchozím rokům nižší či vyšší úroveň znalostí.

Zájemci o maturitní obory dělali v polovině dubna jednotné maturitní zkoušky z češtiny a matematiky. Mohli se přihlásit na dvě školy, přičemž se jim pro obě započítal ten lepší výsledek z obou zkoušek. Na čtyřletých oborech získali žáci z češtiny v lepším pokusu v průměru 59,2 procenta bodů, v testu z matematiky 43,1 procenta. V roce 2018 měli z češtiny 62,4 procenta bodů a z matematiky 35,9 procenta bodů.

Zatímco mezi letoškem a loňskem se tak výsledky dětí v testu z českého jazyka zhoršily a v testu z matematiky se zlepšily, mezi roky 2017 a 2018 to bylo naopak. Průměrná úspěšnost v češtině se tehdy zvýšila o 2,4 procentních bodů a v matematice poklesla o 10,4 procentního bodu.

Výsledky uchazečů o víceletá gymnázia mají od začátku plošného fungování jednotné přijímací zkoušky, tedy od roku 2017 do letoška, klesající tendenci. Výjimkou je test z matematiky na šestiletých gymnáziích, ve kterém žáci letos uspěli o 1,8 procentního bodu lépe než loni. Nyní získali průměrně 48,5 procenta možných bodů.

V testu z českého jazyka byl průměrný výsledek na šestiletých gymnáziích 56,7 procenta bodů, tedy o 3,6 procentního bodu méně než loni. Před dvěma roky dostali 61,7 procenta bodů. Na osmiletých gymnáziích získali letos uchazeči v češtině v průměru 52,6 procenta bodů, což je o 0,9 procentního bodu méně než v minulém roce. V matematice uspěli na 41,2 procent, tedy o 0,5 procentního bodu hůře než loni. V roce 2017 měli zájemci o osmileté studium z češtiny 55,4 procenta a z matematiky 53,7 procenta bodů.

K přijímacím zkouškám se letos přihlásilo celkem 89.867 žáků. Konaly se mezi 12. a 17. dubnem. Možnost konat zkoušky v obou termínech využilo podle Cermatu zhruba 70.500 dětí. Náhradní termíny budou 13. a 14. května, podle Cermatu k nim má přijít ještě několik stovek dětí.