reklama

Onderka v neděli řekl, že osobně by zvažoval Staňkovo odvolání z kabinetu. Ministr čelí kritice kvůli odvolání ředitelů Národní galerie Praha Jiřího Fajta a ředitele Muzea umění Olomouc Michala Soukupa. Za Staňkovo odvolání z funkce ministra kultury sepsali petici zástupci kulturních institucí a umělci.

Ministr své rozhodnutí o Fajtovi a Soukupovi zdůvodnil ztrátou důvěry a údajnými hospodářskými a manažerskými pochybeními. Petenti s uváděnými důvody jejich odvolání nesouhlasí. Připomíná podle nich praxi normalizačního období před rokem 1989.

Onderka v pondělí viděl Staňka na úřadu vlády, když přišel na jednání vládní koalice. O svém názoru na věc s ním ale nehovořil. Podle Hamáčka mu ministr už obě odvolání dostatečně odůvodnil.

Staněk v pondělí České televizi řekl, že věc vysvětloval i na sněmovním klubu ČSSD, kterého se Onderka neúčastnil. "Poslanecký klub s mým vysvětlením byl spokojen a rovněž ho akceptoval," uvedl. Je přesvědčen o tom, že i politické grémium přijme jeho pohled na věc.

Staněk byl v posledních dnech s prezidentem Milošem Zemanem v Číně, po návratu z USA pojede do Francie.

Onderka v neděli řekl, že Staňkovy kroky mu nepřijdou příliš profesionální. Petici za odvolání považuje za velký problém, ČSSD by ji podle něj neměla brát na lehkou váhu.