Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zákaz dvojí kvality potravin: Do dvou týdnů novelu projedná vláda

Ministerstvo zemědělství
Ministerstvo zemědělství
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Navrhovaný zákaz takzvané dvojí kvality potravin by měla vláda projednat v chystané novele o potravinách do dvou týdnů. Novinářům to dnes řekl ve Sněmovně ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). S eurokomisařkou Věrou Jourovou a ředitelem Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Martinem Klanicou se také shodl na tom, že v boji s dvojí kvalitou pomůže lepší informovanost spotřebitelů a tlak na výrobce.

V zákonu o potravinách by mělo přibýt ustanovení, podle kterého bude na český trh zakázáno uvádět potraviny označené totožně jako potraviny uváděné na trh v jiném členském státě, ač budou mít odlišné složení nebo vlastnosti. Hrozit by za to měla až 50milionové pokuta. "Zákon o potravinách by měl jít do vlády během 14 dnů, kde načteme tento pozměňovací paragraf," řekl Toman. Předlohu pak dostanou k projednání zákonodárci.

Ministr M. Toman na tiskové konferenci ke dvojí kvalitě potravin ve Sněmovně. pic.twitter.com/A7n13sXL92

— Zemědělství ČR (@MZeCr) 30. dubna 2019

Klanica zdůraznil, že zemědělská a potravinářská inspekce bude ve spolupráci s dozorovými orgány ostatních členských států EU usilovat o maximální vymahatelnost ustanovení českých i evropských předpisů zamezující dvojí kvalitě.

Jourová pokládá za důležité zvyšování informovanosti spotřebitelů. "Pokud budou mít spotřebitelé více informací o tom, jak produkt vypadá z hlediska složení a kvality, způsobí svým tlakem, že postupně budeme dostávat praktiku dvojí kvality z evropského trhu pryč," soudí.

Toman poukázal také na možný tlak obchodních řetězců na výrobce. Žádný producent si podle něho nedovolí říci, že na spotřebitele v Česku nebere ohled.

Europoslanci schválili v polovině dubna směrnici, která má chránit spotřebitele před zavádějícími a nekalými praktikami zejména v online prostředí. Právní úprava se věnuje i dvojí kvalitě výrobků, ale nevede k jejímu definitivnímu zákazu, jak požadoval pozměňovací návrh. Ten schválen nebyl, což kritizovala řada českých zástupců v Evropském parlamentu. Jourová i Klanica označili výsledný text směrnice za kompromis.

Témata:  Miroslav Toman Ministerstvo zemědělství České republiky vláda potraviny

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy