reklama

Šest senátorů z Klubu pro liberální demokracii - Senátor 21 už má hotovou ústavní žalobu na prezidenta Miloše Zemana. Žaloba popisuje sedm Zemanových skutků, které jsou podle tvůrců žaloby hrubým porušením ústavy.

Pro projednání žaloby Senátem potřebují získat dalších 21 senátorů. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček přirovnal připravenou žalobu k propagandistickým materiálům, které po invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa v roce 1968 šířili okupanti.

Naopak Hrušínský žalobu plně podporuje. "Pokud vím, byla konzultována se špičkovými ústavními právníky a vychází i z definic hrubého porušování mezinárodního práva. Doufám, že žalobu Senát podpoří," napsal na sociální síti.

Dodal, že "prezident dlouhodobě svévolně poškozuje zájmy vlastní země a jejích spojenců." Podle něj k takovému poškozování došlo i nyní při návštěvě Číny, kde bez jakéhokoli mandátu jednal s firmou Huawei, před níž varují tajné služby mnoha spojeneckých zemí včetně Česka.

Hrušínskému ale vadí nejen to. Pobouřila ho i přítomnost hradního kancléře. "K jednání ve jménu ČR prezident přizval neprověřeného pana Mynáře a soukromou osobu s vazbami na Rusko - pana Nejedlého," uvedl.