Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jsme na tom hůř než za komunismu? Drsná kritika EU nešetří ani Čechy

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Na Svátek práce si Česko připomíná také výročí vstupu do Evropské unie. Dnes od něj uplynulo 15 let. Shrnutí našeho patnáctiletého členství v Unii dnes na sociální síti zveřejnila ekonomka a analytička Institutu Václava Klause Hana Lipovská. Podobně jako exprezident nešetřila kritikou na její adresu.

Na dnešek připadá výročí českého vstupu do Evropské unie, u kterého v roli prezidenta asistoval známý unijní kritik Václav Klaus. Ekonomka a externí analytička Klausova institutu Hana Lipovská dnes publikovala svůj názor na výsledky českého působení v Unii.

Ekonomický růst podle ní není zásluhou EU ani jejích představitelů, ale českých zaměstnanců, zaměstnavatelů, obchodníků a exportérů. „Za 15 let života by naše hospodářství rostlo, i kdyby EU neexistovala. Možná rychleji, protože by nás nebrzdila administrativa a regulace,“ naznačila ekonomka.

Na základě zdravého rozumu můžeme podle analytičky určit, jaké jsou obecné náklady patnáctiletého členství Česka v EU. „Už zase jsme si zvykli čekat na příkazy odjinud. Po Vídni, Berlínu a Moskvě čekáme na nápady z Bruselu. Už zase se učíme žebrat. Už zase se v nejzákladnějších momentech lidského života vzdáváme vlastního rozumu a citu a přijímáme tupé, ubohé nehodnoty, které jdou proti přirozenosti,“ tvrdí.

Podle Lipovské se v EU také učíme ideologii či lhát a přetvařovat, křivíme si páteř a upřednostňujeme zájmy cizích mocností před našimi národními zájmy.

Snahy o reformu považuje podobně jako v případě Rakouska-Uherska a SSSR za nesmyslné a odsouzené k neúspěchu. Na změny v EU je podle jejího názoru už pozdě. Dnešní EU je podle Lipovské uzavřenou sektou, ze které – jak ukazuje brexit – zdánlivě není úniku. Unie prý potřebuje transformaci.

„Nestačí plesnivé stěny znovu nalíčit, je potřeba oprýskat staré vrstvy nátěru, možná jednu, dvě zdi zbořit, a postavit je znovu. Nestačí opravit pár odstavců v Lisabonské smlouvě, je potřeba vrátit se před Maastricht. Nestačí vyměnit předsedu Komise, je potřeba vrátit EU z pokusu o superstát zpět k pouhé mezivládní spolupráci suverénních členů,“ má jasno ekonomka.

České členství v EU označila za pouhou „historickou okolnost, která chvíli potrvá a pak se zase změní“. „Členské státy totiž bez Unie existovat mohou, zatímco Unie bez členů smysl nemá. Nejsme proto občané Evropské unie žijící v regionech Česka. Jsme a zůstaneme občané České republiky žijící v Evropě,“ vzkázala Lipovská na závěr.

Podle nedávného průzkumu agentury STEM by i dnes hlasovala pro vstup země do EU nadpoloviční většina lidí, konkrétně 53 procent. Oproti loňsku se podíl lidí, kteří by takto hlasovali, zvýšil o osm procentních bodů.

Témata:  EU Hana Lipovská Institut Václava Klause

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy