reklama

Drtinové se jej hned na úvod rozhovoru zeptala na nejpodivnější dezinformaci, na kterou narazil. Shodou okolností šlo o zprávu z českého serveru. „Myslím, že to bylo AC24. Ti říkali, že Angela Merkelová platí z peněz německých daňových poplatníků prostitutky pro uprchlíky, protože oni samozřejmě mají sexuální potřeby. Ale protože německé prostitutky jsou drahé, tak platí české prostitutky,“ vzpomínal s tím, že jeho kolegové tuto zprávu mají ve své databázi.

To ale není celé. „A ty české prostitutky pak jedou zpátky do České republiky s jejich sexuálními chorobami a šíří je mezi Čechy. A to je odplata Angely Merkelové za to, že nechceme přijímat uprchlíky,“ popisoval analytik.

Zmínil ovšem také oficiální kanál ruského ministerstva obrany TV Zvezda, který podle jeho slov také šíří všemožné bizarnosti. „několikrát šířili, že za ukrajinskou armádu válčí nacistické zombies. A mysleli to vážně. Takže to je taky dobrý,“ směje se Kalenský v rozhovoru pro DVTV.

To, že jsou dezinformace problém, si prý uvědomil, když zjistil, že podobným šíleným zprávám někdo opravdu věří a dokonce to šíří dál. „Já je mám i v rodině,“ přiznal expert na dezinformace.

V minulosti podle něj Západ hrozbu dezinformací podcenil, teď se to ale podle něj lepší. „Rusko začalo s tím agresivním exportem dezinformační kampaně v roce 2014 s tím, jak začala válka na Ukrajině. To, že Evropa dokázala zareagovat během jednoho roku, to má EU snad skoro rekord,“ tvrdí Kalenský.

Pokud by se dezinformace omezily jen na Ukrajinu, mezinárodní tým by podle něj zřejmě nevznikl. Zlom ovšem přineslo sestřelení letu MH17 nad Ukrajinou ruským BUKem z ruského území. I díky tomu si západní Evropa, protože většina těch obětí byli Holanďané, všimla, že Kreml bezostyšně lže i v takovéhle situaci, kdy zabili téměř 300 nevinných civilistů. To byl asi moment, který všem otevřel oči,“ vysvětluje s tím, že například pobaltské země na tuto hrozbu upozorňovaly už dříve.

V Rusku podle něj existují „takoví ti jejich Václavové Moravcové“. „Tedy pokud si představíme Václava Moravce stříknutého Josephem Goebbelsem. Jejich show opravdu šíří nenávist a natvrdo se tam říká, že 'Ukrajince máme vyvraždit'. Ale jsou to uznávají ruští novináři, což je naprosto šílené,“ posteskl si Kalenský.

Smutné podle něj je, že v České republice jde ruské propagandě na ruku český prezident Miloš Zeman. Někteří kolegové Jakuba Kalenského se tomu prý diví, jiní projevují pochopení. Kupříkladu analytici ve Spojených státech vědí své o rozdělené společnosti a o tom, co občas prohlásí 45. prezident USA Donald Trump.  

Se svými kolegy prý mluvil i o prezidentu Miloši zemanovi. „Není to moc hezké, ale musím jim říkat, že Miloš Zeman je loajálnější Kremlu než České republice,“ přiznal. Podle jeho mínění je to v zásadě vlastizrada, protože prezident je člověk, který zpochybňuje instituce vlastního státu. „On už tady dávno nebude, ale ta nedůvěra, kterou zaseje, přetrvá,“ varuje.