Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Důchodci že se v Česku mají špatně? Čísla ukazují něco úplně jiného

Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Peníze na důchody, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Kvalita života českých důchodců je podle žebříčku The Global Retirement Index celosvětově na 16. místě. Pořadí každoročně sestavuje investiční společnost Natixis s myšlenkou, že stárnoucí populace musí mít také bezpečný důchodový systém. Česká republika v žebříčku v posledních letech stále stoupá.

Nejlépe se seniorům žije v západní Evropě – 8 z 10 zemí, které jsou v čele žebříčku, leží právě zde. Absolutními vítězi po součtu všech kritérií jsou Norsko, Švýcarsko a Island. Na chvostu jsou naopak Brazílie, Rusko, Čína, Indie, Řecko či Turecko. Mimoevropské země v top 10 jsou Austrálie a Nový Zéland. Z vyspělých evropských zemí se do přední desítky nedostala Francie, Belgie, Rakousko ani Finsko.

Natixis porovnává jednotlivé důchodové systémy podle čtyř hlavních kritérií: finanční zabezpečení, zdravotní péče, kvalita života a materiální zabezpečení. Ty se dále dělí na 18 specifických ukazatelů.

Česká republika od minulého srovnání poskočila o dvě místa, protože se, stejně jako v Irsku, zlepšilo materiální zabezpečení českých důchodců. Pozitivní trend zaznamenalo také Dánsko, Lucembursko a Malta. Slovensko uzavírá nejlepší pětadvacítku s tím, že si od loňska polepšilo o jednu příčku.

Naopak největší propad Natixis zaznamenala u Rakouska a Spojených států. Nejenže rakouští senioři mají k dispozici méně financí něž při předchozí analýze, ale také klesl jejich ukazatel kvality života a pocitu štěstí. Spojené státy se letos propadly až na sedmnácté místo, těsně za Českou republiku, a to hlavně kvůli nerovnosti v příjmech a snížení průměrné délky dožití.

Podle Global Retirement Index si Česká republika ze čtyř zkoumaných oblastí vede nejlépe v materiálním zabezpečení, kde se umístila dokonce na šestém místě. Země si polepšila ve finanční oblasti díky poklesu veřejného dluhu i daňové zátěže.

Témata:  lidé důchody

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy