Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hitler a Pitomio, ruský vlk... SPD dostala pořádně přes prsty, tohle si za rámeček nedá

Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Zemanovo vítězství ve volbě prezidenta 2018
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Herec a principál Divadla Na Jezerce Jan Hrušínský ostře nedávnou čtvrteční akci hnutí Svoboda a přímá demokracie na Václavském náměstí. Objevili se na ní i známí představitelé evropských nacionalistických stran, kteří podpořili kampaň SPD pro evropské volby. Podle Hrušínského to ovšem vypadalo, jako by se čas vrátil o 80 let dozadu.

„Na Václavském náměstí už se zase smí hajlovat. Dokonce pod ochranou Policie ČR. Pitomio svolal mohutnou demonstraci příznivců nacionalismu z celého světa,“ okomentoval včerejší akci SPD Jan Hrušínský.

Vedle fotky hajlujícího muže v maskáčích pak postavil fotku z roku 1939. „Hitlerovo a Pitomiovo Václavské náměstí. Pro pořádek: Pitomio je místopředseda Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky,“ rýpnul si herec, který českou politiku dlouhodobě sleduje a komentuje. 

Policie už na twitteru informovala, že průběh čtvrtečních akcí monitorovala a že bude vyhodnocovat záznamy. „Pozornosti kriminalistů neunikl ani onen "hajlující" chlapík v zeleném baretu. Jeho totožnost už policisté znají...“ dodali policisté.

Hrušínského pobavilo také to, že se nedostavilo větší množství lidí. „Le Penn, Wilders a Pitomio přilákali asi dvě stě nadšených příznivců nacismu. Přišel i ruský vlk Foldyna. Pitomio říkal, že Václavák byl narvaný k prasknutí. Tak to asi bude pravda...“ vysmívá se Okamurovi nad fotkou „davu“ z Václaváku Hrušínský.

Policie uvedla, že se demonstrace zúčastnilo asi šest set lidí. Telefonní operátor T-Mobile dodal, že na Václavském náměstí byl v podvečer dvojnásobný počet aktivních uživatelů v síti oproti běžnému dni. V dolní i horní části náměstí se ovšem shromáždili také názoroví odpůrci SPD, kteří měli transparenty s hesly jako „Chceme žít v EU, dokonce i s vámi". Reproduktory píšťalkami či různými hudeními nástroji se snažili přehlušit akci SPD.

Témata:  Tomio Okamura Jan Hrušínský

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy