reklama

Hřebejk v rozhovoru pro Reflex opakovaně uváděl, že nechce tématu Zeman příliš věnovat. Vadí mu, že jeho výrokům o Zemanovi se věnuje příliš pozornost a „že si že někdo si někde postěžuje, spisovatel, herec, vědec, že se někde otře o Zemana, pak je na to neustále dotazovaný, jako kdyby to byla nějaká stěžejní součást jeho osobnosti. Myslím si, že lidi má zajímat prostě spousta jiných jejich věcí.“

Hřebejk poukazuje na to, že nežijeme v totalitě a polototalitě, že to není boj na život a na smrt a není třeba věnovat těmto výrokům takovou pozornost. Sám se například vyhýbá výrokům prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Režisér se prý nebojí o Česko, ale sleduje nedobré tendence. Přijde mu, že Češi si neváží výhod EU, jsou zbytečně euroskeptičtí a věří "pohromismu" zvěstovaného populistickými stranami typu SPD, které varují před migranty.  

Přesto je optimistou, který sám nemá „pohromistickou“ náladu. Věří, že „doba zemanství“ postupně mizí. O Zemanovi řekl, že to „je člověk milosti…starý muž a už nepřináší nový inspirativní myšlenky, má samozřejmě škodící potenciál, z mého pohledu, ale v zásadě to není člověk, který nějak určuje, kam se ta společnost ubírá.“

Hřebejk se též vyjádřil k jeho často citovanému výroku, že „rudá a hnědá prasata táhnout Zemana na Hrad.“ V rozhovoru vysvětlil, že proti jeho voličům nic nemá a ani jim nerozumí a jeho výrok byl reakcí na „dvojí porušení voleb“ v první přímé volbě českého prezidenta tj. hanlivý inzerát v deníku Blesk podaný bývalým důstojníkem STB proti Zemanovu protikandidátovi Karlu Schwarzenbergu a Zemanovo osočení Schwarzenberga, že v rodovém sídle jeho manželky Therese visí obraz s hákovými kříži a hajlujícími lidmi.

Zemanův tým stavěl své obvinění na článku novináře Adama B. Bartoše, který je znám pro své antisemitické výroky. Hřebejk upozorňuje, že Bartoš je „souzený rasista.“ „Tohle jsou věci, od kterých se má člověk distancovat,“ uvádí Hřebejk, podle kterého jeho slova se nikdy netýkaly Zemanových voličů.  

Režisér vyčítá médiím, že jeho výrok byl „sestříhaný“ a že jej média cíleně zveličily. Kritizoval využívání „redakčních titulků“, které mohou říkat zcela něco jiného než je v textu. Připadá mu to jako jakási virtuální realita, přičemž přiznává, že sám může v případě Zemana reagovat na podobnou falešnou virtuální realitu. Nicméně, Hřebejk též uvedl, že mu seznámení se s skutečností přijde často mnohem ještě horší než to, co naznačují novinové titulky.