reklama

Česká televize se v reportáži „Na tenkém ledě“ zaměřila nejen na cestu Jaromíra Jágra do Číny, ale spíše na fotku, na které hokejista pózuje s hradním kancléřem Vratislavem Mynářem. Novináři poukázali mimo jiné na to, že Jágra s Mynářem a Hradem spojuje víc, než se na první pohled zdá.

Fotografie sice pochází z čínské cesty, ale s Čínou příliš společného nemá. Mynář je spjat s problematickou zakázkou Hradu na stavební úpravy v Lánské oboře. Zakázku za 191 miliónů obdržela firma Energie - stavební a báňská, která je však obviněna z manipulace se zakázkou. Konkrétně se jedná o manažera firmy a správce Lánské obory Miloše Baláka, kterého do funkce dosadil Vratislav Mynář a drží ho ve funkci i přes trestní stíhání. Vratislav Mynář se rovněž z titulu své funkce na kauzu vyptával soudce, což vyvolalo určité podezření.

A co to má společného s českým hokejistou? Spolumajitelem Energie - stavební a báňská je Jaromír Jágr st., tedy otec hokejisty Jaromíra Jágra. Ten ale na dotaz reportérů pořadu uvedl, že o zakázce a trestním stíhání nic neví, jelikož je již dva roky nemocný.

Mluvčí Hradu těm, kteří Jágra za jeho cestu do Číny a věci s tím spojené kritizují, poslal už v neděli důrazný vzkaz. „‪Když vidím ty bolševické zrůdy, které útočí ze svých neotřesitelně ideových pozic na Jaromíra Jágra, je mi stydno. Třicet let po pádu totality se v této zemi znovu roztahují kádrováci, kteří se snaží společensky zničit každého, kdo nezapadá do jejich pokřiveného vidění světa,“ napsal mluvčí prezidenta Miloše Zemana na twitteru.

To si vzala osobně moderátorka pořadu 168 hodin Nora Fridrichová. „Mluvčí Ovčáček mě zmátl. Zda označení bolševická zrůda je zrovna od něj myšleno jako urážka nebo vlastně kompliment,“ vysmála se mu na twitteru.

Přidal se k ní i její kolega ze sportovní redakce ČT Jaromír Bosák. „Já nevím, jestli už ve slově myšleno není cosi nespojitelného se jmenovaným nižším státním úředníkem...“ rýpnul si komentátor.