Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

To je bordel, průser Česka! Kdo za to může? Komunistka Konečná se tvrdě opřela do Evropské komise

Kateřina Konečná
Kateřina Konečná
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Komunistická europoslankyně Kateřina Konečná se v debatě knadidátů do Evropského parlamentu vyjádřila k rozšířené představě o „diktátu Bruselu“. Uvedla, že ačkoliv Bruselu dle ní skutečně vládnou nikým nevolení byrokraté, spoustu věcí si ČR kazí sama, nikoliv EU..

Konečná přiznala, že pětiletá zkušenost s fungováním EU ji donutila některé její stanoviska změnit. Do Evropského parlamentu nastoupila „jako věčný kritik toho, co nám Brusel posílá. Dneska musím říct, že nám toho tedy dost posílá, ale dost toho si umíme pokazit i sami. Že možná kdyby nebyli naši úředníci papežtější než papež a naši ministři nehledali výmluvy na to, jak je to všechno blbě a makali, jak mají makat, pak by to všecko bylo jinak, čímž nechci hájit to, v jakém stavu je Evropská unie,“ uvedla europoslankyně.

V debatě se střetla s lídrem kandidátky SPD do Evropského parlamentu a bývalým ministrem zdravotnictví, Ivanem Davinem ohledně čerpání eurodotací, „že je v nich prostě bordel“ a že „normální malá obec „není schopná si napsat projekt.“

„Ale to je průser České republiky. Já když jsem pracovala na česko–slovensko–polském projektu, tak na závěr toho projektu vyšlo, že Poláci měli 8 stran toho projektu, Slováci 22 a my 130,“ uvedla Konečná, podle které si musíme přiznat, že problém je v ČR. „Tak si to přiznejme. Každý potřebuje čtyři další razítka na všechno. Ale to není, že nám to diktuje ten Brusel. To je proto, že tu zodpovědnost prostě nechceme.“

„My své vlastní problémy rozkradení tohohle státu svádíme na někoho, kdo je super, protože ho všichni nemají rádi. Jak znovu opakuji, já nejsem žádný obhájce Evropské unie. Ale všechny ty příklady, které jste tady uvedl, jsou naše vlastní české průsery,“ uvedla Konečná.

Nicméně, Konečná je přesvědčená, že v stávající podobě EU nemůže dále fungovat a musí dojít k reformě. Příkladem toho je dle ní nedávné jednání o dvojí kvalitě potravin. Podle ní vše bylo na dobré cestě než se jeden „pak komisař l, jeden z viceprezidentů komise ,rozhodl, že se mu takhle nelíbí. Já nechci spekulovat, co stálo za jeho rozhodnutím, ale vy všichni si uděláte obrázek sami, protože francouzští a němečtí producenti a supermarkety to samozřejmě hodně nechtějí, protože pro ně je to zlaté vejce, na kterém sedí. A on se rozhodl, že ta Rada musí jednomyslně a přestože dřív by stačila pouze kvalifikovaná většina. A my jsme věděli, že jsme v háji, protože ti Němci a Rakušané nám to nikdy nepodpoří.

Podle Konečné je to důkaz, že Evropská komise je ovládaná „nikým nevolenými“ byrokraty, kteří nedokáží odolat a podléhají tlaku velkých států a nadnárodních korporací. Podle Konečné má Evropská komise příliš velké pravomoci, což by se mělo změnit přisouzením zákonodárné iniciativě Evropskému parlamentu.

Evropský parlament v dubnu schválil směrnici o ochraně spotřebitele. Zástupci z Česka včetně Konečné ale její finální podobou byli zklamáni, protože neobsahovala pozměňovací návrh, který by dvojí kvalitu produktů (zejména potravin) zařadil mezi nekalé praktiky. Podle europoslankyně za ČSSD Olgy Sehnalové přijatý zákon „obsahuje řadu právních kliček, přímo šitých na míru velkým výrobcům, kteří z dvojí kvality mají velký byznys.“

Témata:  Kateřina Konečná EU potraviny Evropská komise (EK) Brusel

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy