Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kdo jsou skuteční „klimatičtí uprchlíci“? Klaus mladší má překvapivou odpověď

Václav Klaus mladší poněkud vybočuje z oficiální linie, kterou razí vedení ODS
Václav Klaus mladší poněkud vybočuje z oficiální linie, kterou razí vedení ODS
Foto: Facebook

Bývalý prezident Václav Klaus je známým odpůrcem teorie globálního oteplování. Odpor k varováním před klimatickými změnami sdílí i jeho syn, Václav Klaus mladší. Na svém facebookovém profilu představil svérázný koncept toho, kdo jsou klimatičtí uprchlíci.

Klaus mladší se ve svém příspěvku odkazuje na „světová bestseller“ Iana Plimera „Heaven and Earth". Na jeho základě tvrdí, že „nejméně 95% skleníkového efektu v atmosféře zajišťuje vodní pára“ a že „dávno před industrializací byly doby, kdy bylo mnohem tepleji než dnes. Nelze je tedy zdůvodnit lidskou činností a tato období nebyla ani katastrofická, ani nevratná. Proto klimatické souručenství ze své mantry vytěsňuje historii, archeologii a geologii.

Bývalý poslanec za ODS se vyjadřuje skepticky o tvrzeních, že v důsledku globálního oteplování stoupá hladina moří. „Řada těchto lidí (Austrálie) tvrdí, že v důsledku uhlíkových emisí vzroste mořská hladina o desítky metrů. Často ale právě oni žijí přímo na pobřeží v luxusních domech koupených za peníze získané od bank, vlád a obchodníků s emisemi díky jejich ekokampaním.“

Spolu se svým otcem a současným prezidentem Milošem Zemanem se Klaus mladší dívá podezřívavě především na ekologické využívání sluneční energie. „Fotovoltaika byla vynalezena v roce 1839 a lidstvo tak mělo 170 let, aby získávalo obrovské množství elektřiny. Nestalo se, neb solární energie je beznadějně neefektivní.“

Klaus se vymezuje proti vědcům, kteří se odkazují na konsensus ve vědecké komunitě ohledně nebezpečí globálního oteplování. „Vědecký konsenzus je z povahy věci nesmysl. Věda je založena na empirických datech. Příroda neposlouchá akademie věd, státní byrokracii, politiky ani aktivisty. ... Jakmile určitá skupina vědcům vyhlásí konsenzus, takřka vždy v tom hraje roli jejich zájem o vlastní výhody a privilegia. Žádný vědecký objev nevznikl konsenzem. Vždy je učinili badatelé, kteří šli s kůží na trh a postavili se soudobé mu stavu poznání.

Klaus naznačuje, že teorie o globálním oteplování je jen současná populární vlna. „Lidé myslí stádně, šílenství propadají ve stádech a k rozumu přicházejí jen pozvolna, jeden po druhém.“

Podle Klause nelze klima změnit. „Museli bychom zabránit bakteriím, aby dělaly to, co dělají, změnit oběžnou dráhu Země, dostat pod kontrolu variabilitu sluneční aktivity a mít schopnost ovládat výbuchy supernov.“

Pokud je tedy klima nezměnitelné, je dle něj zbytečné financování výzkumu změn klimatu. „Zavřít všechny tyto instituty a ušetřené miliardy dolarů věnovat na výživu populace,“ prohlašuje kategoricky.

Klaus se zaměřil i nyní tolik probírané téma klimatických uprchlíků. „ Spousty lidí na severní polokouli jezdí na dovolenou do teplejších podnebí a v USA se lidé za teplem běžně stěhují v důchodu. To jsou skuteční "klimatičtí uprchlíci".

Podle OSN mohou klimatické změny vyhnat až 20 miliónů lidí ročně. Už nyní sucho v důsledku globálního oteplování v Africe a na Blízkém východě vede k masivní migraci lidí z vesnic do přeplněných měst.

Témata:  Václav Klaus ml. klimatická změna ekologie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy