reklama

Další demonstrace proti Benešové a Babišovi jsou i v Praze na Staroměstském náměstí, kam také přišly tisíce lidí. Přibližně 300 lidí se sešlo na centrálním Masarykově náměstí v Ostravě. Organizátoři chtěli přenášet přímý přenos dění z pražské demonstrace na velkoplošné obrazovce, nestihli ale vyřídit zábor pozemku, takže jim úřady instalaci obrazovky nepovolily. Pořadatelé proto umístili na morový sloup uprostřed náměstí obyčejnou televizi, na níž byly záběry zřetelně vidět.

Lidé na Staroměstském náměstí zvoní klíči, pískají na píšťalky a chvílemi skandují "Nejsme slepí" nebo "Je to pravda, je to tak, vládne nám tu estébák". Na transparentech mají nápisy "Babiš sobě, národ v hrobě", "A dost!", "Babiš patří za mříž" nebo "Bureši! Spravedlnost nezlomíš!" s odkazem na krycí jméno, které měl Babiš podle dokumentů slovenského Ústavu paměti národa (ÚPN) jako agent Státní bezpečnosti (StB).

Řada transparentů a letáků vyzývá premiéra k demisi. Stejně jako minulý týden se objevil nápis "Benešová Marie, mé zločiny zakryje." Jeden z transparentů vyzývá k účasti v evropských volbách s cílem porazit v nich hnutí ANO. Mezi účastníky protestů jsou rodiny s dětmi, studenti i senioři.

Odpůrci Benešové tvrdí, že tato advokátka a někdejší nejvyšší státní zástupkyně už dva roky otevřeně straní Babišovi ohledně jeho trestního stíhání. Její jmenování ministryní krátce po policejním návrhu na podání obžaloby v premiérově kauze označují za možný "největší zásah do justiční moci od listopadu 1989". Babiše policie obvinila z podvodu při získání dotace 50 milionů korun na vybudování rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo. Premiér kauzu označuje za účelovou.

Benešová, která radí v oblasti justice prezidentu Miloši Zemanovi, uvedla po první vlně demonstrací, že si tlaky nepřipouští a že s nimi u ní demonstranti nepochodí. Babiš při jejím uvedení do úřadu zdůraznil, že justice ohrožena není - podle něj jsou to "vymyšlené věci".

Babišův kabinet dnes Benešovou jmenoval šéfkou legislativní rady vlády. Jejího předchůdce ve funkci ministra Jana Kněžínka (za ANO) vrátila vláda na jeho původní pozici místopředsedy rady.

Proti jmenování Benešové jsou dnes naplánovány protesty také v dalších městech v Česku. Shromáždění byla podle facebookové stránky spolku Milion chvilek svolána v Brně, Ostravě a ve více než desítce menších měst.

Minulé pondělí se v deštivém počasí protestu proti Benešové a Babišovi na Staroměstském náměstí zúčastnilo podle spolku Milion chvilek 15.000 lidí, náměstí zaplnili zhruba ze tří čtvrtin. V Brně se sešlo podle odhadu zpravodaje ČTK nejméně 3500 lidí, stovky se shromáždily v dalších městech.

Spolek Milion chvilek vznikl předloni po sněmovních volbách. Babiše vyzval k tomu, aby plnil předvolební sliby občanům, zejména to, že bude podporovat a rozvíjet demokracii v ČR. Protože podle spolku své sliby nemyslel vážně, přišli jeho členové loni v únoru s kampaní Milion chvilek pro demokracii. Za sto dní chtěli získat milion podpisů od lidí, kteří si myslí, že má Babiš odstoupit z čela vlády. Petici dosud podepsalo víc než 337.000 lidí.

Před protesty proti Benešové spolek naposledy uspořádal demonstraci u příležitosti výročí upálení Jana Palacha. Loni se jeho příznivci ve větším počtu sešli třeba na Staroměstském náměstí, aby podpořili pokus opozice o vyslovení nedůvěry vládě. Kabinet tehdy hlasování přežil.